Dostupni linkovi

Mostar: Skok bez aplauza za Srebrenicu


Igor Kazić izveo je u subotu, 11. jula, tačno u 11 sati i 7 minuta, skok sa Starog mosta u Mostaru
Igor Kazić izveo je u subotu, 11. jula, tačno u 11 sati i 7 minuta, skok sa Starog mosta u Mostaru

Igor Kazić, član Kluba skakača u vodu “Mostari”, izveo je u subotu, 11. jula, tačno u 11 sati i 7 minuta, skok sa Starog mosta u Mostaru, bez aplauza, posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

“Na taj način, nama svojstven, odajemo počast svim poginulim u genocidu u Srebrenici i da se nikad nikome ne ponovi na svijetu”, izjavio je portparol Kluba, Saša Oručević.

U Memorijalnom centru Potočari kraj Srebrenice 11. jula će biti ukopano devet žrtava.

Porodice ubijenih i ove godine ukopavaju nekompletna tijela svojih najbližih, pronađena u masovnim grobnicama.

U Memorijalnom centru Potočari do sada su ukopani posmrtni ostaci 6. 610 pronađenih i identifikovanih žrtava genocida. Još se traga za više od 1.000 nestalih.

Prva presuda za genocid u Srebrenici pred Haškim tribunalom je izrečena 2001. godine generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Radislavu Krstiću koji je osuđen na 46 godina zatvora. Kazna je kasnije smanjena na 35 godina zatvora.

Ratni komandant VRS Ratko Mladić u prvostepenoj presudi osuđen je 2017. godine na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, kao pravni nasljednik Tribunala u Hagu, 2019. godine izreklo je kaznu doživotnog zatvora bivšem predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i vrhovnom komandantu VRS Radovanu Karadžiću.

Na doživotne kazne zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici osuđene su i bivše starješine VRS potpukovnik Vujadin Popović i pukovnik Ljubiša Beara te Zdravko Tolimir, pomoćnik komandanta za obavještajno bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS.

XS
SM
MD
LG