Dostupni linkovi

Pompeo: Obaveza je ne zaboraviti Srebrenicu


Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo kazao je na 25. godišnjicu genocida u Sebrenici kako su se SAD obavezale da neće zaboraviti ovu tragediju.

"Stojimo uz naše prijatelje u Bosni i Hercegovini. Izgradimo budućnost koja će biti dobra za sve narode", poručio je Pompeo u video poruci emitovanoj na komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice u subotu, 11. jula 2020.

Na 25. godišnjicu genocida, u Potočarima će biti ukopano devet žrtava.

U Memorijalnom centru Potočari do sada su ukopani posmrtni ostaci 6. 610 pronađenih i identifikovanih žrtava genocida. Još se traga za više od 1.000 nestalih.

"Sa pijetetom se sjećamo onih koji su izgubili živote prije 25 godina: žrtava genocida u Srebrenici. U čast sjećanja na njih, dijelimo odgovornost za promociju pomirenja, poštovanja i tolerancije. Zajedno moramo osigurati da se tragedija poput Srebrenice nikada ne ponovi", saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH na 25. godišnjicu genocida.

Bivši predsjednik SAD Bill Klinton u video poruci rekao je kako se nada da sukobi iz prošlosti neće biti sjena budućnosti u Bosni i Hercegovini.

"Dvadeset i pet godina kasnije čini se da nismo puno toga naučili na puno mjesta. Nadam se da sljedećih 25 godina svi građani BIH i oni širom svijeta će se sjećati 11. jula, ali raditi više da se ojača mir, da se izgradi inkluzivna budućnost za vašu djecu i unučad. Na taj način se odaje počast onima kojih se sjećamo danas, kako sukobi iz prošlosti ne bi bila sjena budućnosti", kazao je Klinton.

Prva presuda za genocid u Srebrenici pred Haškim tribunalom je izrečena 2001. godine generalu Vojske Republike Srpske (VRS) Radislavu Krstiću koji je osuđen na 46 godina zatvora. Kazna je kasnije smanjena na 35 godina zatvora.

Ratni komandant VRS Ratko Mladić u prvostepenoj presudi osuđen je 2017. godine na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

XS
SM
MD
LG