Dostupni linkovi

Ambasador Nelson : Nema mjesta za poricanje zločina


Eric Nelson

Dvadeset pet godina poslije, Bosna i Hercegovina je napredovala, ali rane iz prošlosti još nisu zacijelile, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson u javnom video obraćanju u povodu 25. godišnjice srebreničkog genocida.

Ambasador Nelson najavio je da će prisustvovati komemoraciji 11. jula u Potočarima, na obilježavanju, kako je istakao, mračnog istorijskog trenutka, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijelo čovječanstvo.

“Na ovu godišnjicu, i uvijek, građani Sjedinjenih Država izražavaju solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijima. Mi žalimo s vama”, poručio je ambasador SAD.

Nelson je u porici naveo da nema mjesta za poricanje zločina koji su počinjeni tokom rata, niti za glorifikaciju onih koji su osuđeni za te zločine dok Bosna i Hercegovina stremi ka prosperitetnoj budućnosti za sve.

“Važno je razjasniti da ove zločine nisu počinile cijele etničke skupine, kao što je važno biti iskren u vezi sa tragičnom historijom Srebrenice”, rekao je Nelson.


Američki ambasador uputio je poruku i bosanskoherecegovačkim političkim liderima da moraju promovisati pomirenje kroz ono što rade, a ne samo kroz retoričku podršku.

“Dvadeset pet godina nakon genocida u Srebrenici, vrijeme je da se odmaknemo od zapaljive, nacionalističke retorike i netačnih narativa koji ne smanjuju, nego produbljuju etničke podjele. Umjesto toga, lideri moraju napraviti ponekad teške, ali apsolutno neophodne korake usmjerene ka jačanju povjerenja i dobre volje”, istako je Nelson.

Ambasador SAD rekao je da ove godine neće učestvovati u Maršu mira zbog krize uzrokovane virusom korona.

“Virus je nametnuo ograničenja za mnoge učesnike u Maršu mira i sutrašnjoj komemoraciji. Ali, ja sam s njima u mislima. Iako smo prisiljeni odustati od svojih planova, moramo naučiti najvažniju lekciju koju nam je dala ova pandemija – ni granice ni etničke podjele ne određuju čovjekovu ranjivost”, rekao je Nelson, dodavši da su Sjedinjene Države i dalje posvećene davanju podrške svima u Bosni i Hercegovini koji streme pomirenju, miru i pravdi.

XS
SM
MD
LG