Dostupni linkovi

Senator Wicker uoči godišnjice genocida: Naša je obaveza da iskazujemo poštovanje žrtvama


Američki senator Roger Wicker u Sarajevu 3. jula 2018.
Američki senator Roger Wicker u Sarajevu 3. jula 2018.

Dopredsjedavajući američke Komisije za sigurnost i saradnju u Evropi, poznate i kao američka Helsinška komisija, senator Roger Wicker, uputio je poruku povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, podsjetivši da još uvijek postoje oni koji poriču genocid.

"11.jula 1995. godine, okupirana je sigurna zona UN-a i više od 8.000 odraslih muškaraca i dječaka ubijeno je samo zbog njihove etničke pripadnosti," kazao je senator Roger Wicker.

Specijal RSE:

On je također naveo da je Bosnu i Hercegovinu posjetio sa bivšim američkim predsjednikom Bilom Klintonom (Bill Clinton) za 20. godišnjicu genocida u Srebrenici.

"Sada, pet godina kasnije pridružujem se svim Amerikancima dok se sjećamo žrtava i izražavamo solidarnost sa građanima Bosne i Hercegovine. Američki narod posvećen je miru, ljudskim pravima, demokratiji, prosperitetu i pravdi. Zajedno smo s onima koji promoviraju ove vrijednosti širom jugoistočne Evrope", kazao je Wicker.

Kako učiti o genocidu?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:31:30 0:00

On je ocijenio da je u Bosni i Hercegovini ostvaren napredak, posljednjih nekoliko godina, ali i da još mnogo toga treba uraditi.

"Još uvijek ima onih koji poriču da se dogodila ova strašna tragedija. Snažno odbijamo ovakav opasan stav. Naša je obaveza da iskazujemo poštovanje žrtvama, promoviramo pravdu i budemo posvećeni izgradnji boljeg svijeta. Na ovu godišnjicu zajedno smo u stremljenju ka napretku," poručio je senator Wicker u svojoj video poruci koju je Ambasade SAD-a u BiH objavila putem društvenih mreža.

Djeca svjedoci genocida
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

XS
SM
MD
LG