Dostupni linkovi

NGO aktivistice prosvjedovale pred Veleposlanstvom Srbije u Zagrebu


Prosvjed pred Veleposlanstvom u Zagrebu
Prosvjed pred Veleposlanstvom u Zagrebu

Nekoliko aktivistica hrvatskih nevladinih organizacija za ljudska prava okupilo se pred zgradom Veleposlanstva Srbije u Zagrebu kako bi izrazilo solidarnost sa građankama i građanima Srbije koji već dva dana prosvjeduju, kao i žaljenje zbog povrijeđenih u prosvjedima – građanki i građana, novinara i policajaca.

"Prosvjed je krenuo kao nenasilna pobuna protiv najave još jednog policijskog sata zbog pandemije. To se događa u kontekstu u kojem je uspostavljena kontrola nad većinom medija, i u situaciji kada je vrlo teško izraziti bilo kakvo neslaganje sa Vučićevim režimom", kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedna od sudionica prosvjeda, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta Vesna Teršelič.

Naša je poruka", kazala je, "poruka solidarnosti sa svima koji nenasilno prosvjeduju sa svojim različitim razlozima".

Prema riječima Vesne Teršelič, konzul Srbije je izišao do njih na ulicu i primio njihov pisani prosvjed.

Aktivistice su nosile plakate s natpisima "Solidarno s građankama i građanima Srbije", "Vučićeva Srbija – Zarobljena država" i "Ćale, ovo je za tebe."

Prosvjed su organizirali Centar za mirovne studije, feministička organizacija Cesi, Centar za suočavanje s prošlošću Documenta, Dugine obitelji, Gong, House of Flamingo, Platforma za reproduktivna prava, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Solidarna, Transmreža Balkan, Zelena akcija, Zagreb Pride, Zelena akcija te inicijative Queer Up i Ponosni Zagreb.

U posebnom priopćenju što ga potpisuju ove nevladine udruge kaže se kako "pravi broj prebijenih i ozlijeđenih građana i građanki vjerojatno neće biti moguće utvrditi zbog njihova straha od posljedica prijave prekomjerne upotrebe sile".

"Posebno zabrinjava što u uvjetima kontroliranih medija i marginalizirane opozicije prosvjedi u više gradova postaju sve nasilniji. Napominjemo kako ekstremne nacionalističke skupine često parazitiraju na legitimnom revoltu građanki i građana i koriste ga za pogrešne ciljeve. Međutim, to nikako ne ukida legitimitet prosvjeda kao oblika građanske participacije i nužnost da se ustane protiv igranja ljudskim životima, nasilja i nepravde," stoji u njihovom priopćenju.

Okršaji policije i grupa demonstranata u centru Beogradu nastavljeni su i u srijedu, 8. srpnja uvečer, nakon što se nekoliko tisuća ljudi drugu večer zaredom okupilo ispred Skupštine Srbije zbog najave vlasti da će pooštriti epidemiološke mjere, ali i zbog regiranja policije tijekom prosvjeda na istom mjestu dan ranije (7. srpnja).

XS
SM
MD
LG