Dostupni linkovi

U Nizozemskoj otkriven improvizirani zatvor i 'soba za mučenje'


Nizozemska policija, fotoarhiv
Nizozemska policija, fotoarhiv

Nizozemska policija uhapsila je šest osoba nakon što je otkriveno da je šest teretnih kontejnera preuređeno u improvizirani zatvor i zvučno izoliranu "sobu za mučenje" sa zubarskom stolicom, alatom poput kliješta, skalpela i lisica, saopćio je Ured državnog tužitelja.

Vlasti navode da je policija izvršila raciju neposredno prije upotrebe sobe za mučenje, a potencijalne žrtve na vrijeme su upozorene.

Policija je otkrila kontejnere prošlog mjeseca u sklopu istrage pokrenute na osnovu podataka dobivenih sa šifriranih telefonskih poruka koje su koristili kriminalci a nedavno ih je dešifrirala francuska policija.

Policija je u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj već privela više stotina osumnjičenih na osnovu dešifriranja skrivenih poruka.

Nizozemska policija ističe da su istrage zasnovane na više milijuna poruka sa telefona EncroChat što je dovelo do hapšenja više od 100 osumnjičenih i pljenidbe više od osam tona kokaina, te 1.200 kilograma kristal-meta ali i otkrivanja 19 laboratorija za sintetičke droge.

Sud u Amsterdamu odredio je da će šest osumnjičenih u pritvoru ostati 90 dana dok traje istraga.

XS
SM
MD
LG