Dostupni linkovi

Ministar odbrane Crne Gore: Opet scenario iz godine državnog udara


Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković
Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković je poručio da se ponavlja scenario iz 2016. u toj zemlji, kada je pokušan državni udar.

Govoreći u Skupštini o Prijedlogu zakona o vojno-obavještajnim poslovima o kojem se danas (7.jun) raspravlja, rekao da se ponavlja scenario iz 2016. godine samo na drugi način.

Naime, te godine, 16. oktobra održani su parlamentarni izbori u atmosferi hapšenja grupe uglavnom srpskih državljana pod sumnjom da su planirali nasilno preuzimanje vlasti kako bi spriječili Crnu Goru da se priključi NATO savezu.

Za to je, maja 2019., prvostepeno osuđeno trinaest osoba, među kojima su ruski i srpski državljani i lideri opozicionog Demokratskog fronta.

“Da bi se opravdala tolika uložena sredstva u disciplinovanje Crne Gore da slijepo slijedi naloge sa drugih adresa, onda je u ovom periodu igra zaigrana sa drugim proksijima u Crnoj Gori, koji pod plaštom ikona i svetaca, a manje-više svi smo vjerujući ljudi, pokušava taj isti scenario koji se ponavlja od 2016. da sada sprovede na jedan drugačiji način” kazao je Bošković.

Ono što se dešava i način na koji se Crna Gora želi pokoriti beogradskom i moskovskom režimu je perfidna igra skrivena ispod skuta Srpske pravoslavne cvrkve, rekao je ministar Bošković.

"Zašto ispod SPC? Zato što su se svi pokušaji u prethodnom periodu koji su od 2006. naovamo sa istom matricom, sa malo drugačijom logistikom, korištenjem drugih proksija u Crnoj Gori, prije svega političkih partija, pokazali kao nedovoljni, jadni i osuđeni na poraz”, kazao je ministar u Skupštini, replicirajući poslaniku Demokratskog fronta Jovanu Vučuroviću.

Crna Gora: Državni udar, tri godine kasnije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Vučurović je prethodno kazao da se građani sprdaju i sa “takozvanom vojnom službom bezbjednosti”, navodeći da ta služba služi za uhljebljenje određenih bliskih rođaka ljudi iz vrha režima.

“U poslednje vrijeme uhode ljude, svoje kolege, koji idu na litije, liturgije zajedno sa svojim narodom”.

Protesne litije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori počele su krajem decembra prošle godine, pošto je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Litijama se traži povlačenje Zakona koji, kako smatraju, ima za cilj oduzimanje crkvene imovine, dok vlast u Crnoj Gori tvrdi da Zakon uvodi red u imovinska pitanja vjerskih zajednica.

Zakon propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine. U suprotnom, ta imovina će se smatrati državnom.

Poslanici u Skupštini raspravljaju o Zakonu o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima, koji u odnosu na dosadašnje propise, predviđa uvođenje ovlašćenja za utvrđivanje identiteta, pozivanje osoba na razgovor i otkrivanje i dokumentovanje krivičnih djela, kad se kao njihovi učinioci pojavljuju zaposleni u Ministarstvu odbrane i lica u službi u vojsci.

XS
SM
MD
LG