Dostupni linkovi

Ambasada SAD u Srbiji: Kasni pravda za porodicu Bitići


Sahrana braće Bitići 2002. godine
Sahrana braće Bitići 2002. godine

Sjedinjene Američke Države ponovile su poziv vlastima u Srbiji da se slučaj ubistva američkih državljana, braće Bitići, najzad reši.

"Sjedinjene Američke Države neće zaboraviti njihovu smrt, niti odustati od borbe za pravdu. Pravda za porodicu braće Bitići je i dalje jedan od prioriteta naših bilateralnih odnosa sa Srbijom", navedeno je u saopštenju ambasade SAD u Beogradu povodom godišnjice ubistva braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta, koja se navršava 8. jula.

Američka ambasada je u saopštenju navela da pravda za porodicu Bitići kasni jer iako je prošla 21 godina "malo je napretka ka efikasnoj i temeljnoj istrazi ubistva" ovih američkih državljana koje je usledilo nakon njihovog hapšenja i prepuštanja specijalnim jedinicama MUP-a Srbije 1999. godine.

Njihova tela su pronađena dve godine kasnije u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, u bazi pod kontrolom jedinice pod komandom Gurija Radosavljevića. Ruke žrtava bile su vezane na leđima a na glavi svakog od njih bile su rane od metaka ispaljenih u potiljak, podseća Ambasada SAD.

Takođe se navodi da vlasti u Srbiji godinama obećavaju pomoć u ovom slučaju.

U prisustvu američkih zvaničnika, Aleksandar Vučić je kao premijer više puta tokom 2014. i 2015. obećavao da će do napretka u predmetu Bitići doći uskoro, “i mnogo ranije nego što iko može očekivati”, ali se to nije dogodilo.

XS
SM
MD
LG