Dostupni linkovi

Srbiji 10 hiljada maski iz EU


Evropska unija je dostavila Srbiji komplet od 10 hiljada visokokvalitetnih maski FFP2 što je prva isporuka nove EU RescEU zalihe medicinske opreme u Srbiju.

Maske koje su dovezene iz skladišta hitne medicinske opreme Evropske unije RescEU, smeštenog u Rumuniji, primio je Sektor za upravljanje u hitnim situacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, radi dalje distribucije.

Ova donacija Evropske unije odgovor je na zahtev koji je Srbija podnela Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije (EUCPM), saopšteno je iz EU info centra.

„Ovo je još jedan izraz naše konkretne i kontinuirane podrške u teškim vremenima, kroz jedan od mnogih mehanizama solidarnosti EU čiji je Srbija sada deo", naveo je ambasador Sem Fabrici.

On je dodao da je EU od marta 2020, poklonila ventilatore, respiratore, testove, zaštitnu opremu i trijažne kontejnere, kako bi pomogla Srbiji da spasi živote i prevaziđe zdravstvenu krizu.

"Mi smo spremni da sarađujemo sa svim relevantnim nadležnima, sve dok je to neophodno. Takođe smo ponudili finansijski paket za podršku ekonomskom oporavku u Srbiji", poručio je Fabrici.

Ova pošiljka je deo ukupne isporuke 65.000 maski iz RescEU-a u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Severnu Makedoniju i Srbiju.

„Danas, kao dodatak prethodnim pošiljkama, šaljemo ukupno 65.000 dodatnih zaštitnih maski u Hrvatsku i našim susedima na Zapadnom Balkanu. Zahvaljujem Rumuniji što čuva i prevozi ResceEU opremu onima kojima je potrebna“, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama, Janez Lenarčič.

RescEU ima za cilj poboljšanje zaštite građana od katastrofa i upravljanja nastajućim rizicima.

XS
SM
MD
LG