Dostupni linkovi

SIPA pretresa 29 lokacija u BiH


Pripadnici SIPA, ilustrativna fotografija
Pripadnici SIPA, ilustrativna fotografija

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine (BiH) vrše pretrese na 29 lokacija u BiH u okviru akcije "Delta" koja je usmjerene na suzbijanju nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda i pranja novca. Akcija se sprovodi po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

"Osumnjičena lica terete se da su u saradnji sa drugim licima, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovala grupu za organizovani kriminal, radi nezakonitog stavljanja u promet duvana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duvan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama BiH, čime je budžet BiH oštećen za oko 36 miliona KM (18 miliona evra) po osnovu neplaćene akcize na duvan za pušenje i cigarete", saopšteno je iz SIPA.

Akcija "Delta" provodi se u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO BiH) i više policijskih agencija u BiH.

Za Radio Slobodna Evropa iz SIPE je potvrđeno da su u dosadašnjem toku akcije otkrivene i privremeno oduzete mašine za rezanje duvana, fabrički obrađen duvan, duvan u listu te cigarete bez akciznih markica BiH.

Oduzeti su i mobilni telefoni, oružje i određena količina novca stečenog izvršenjem krivičnog djela te poslovna dokumentacija i pečat jedne firme.

Akcija je i dalje u toku.

XS
SM
MD
LG