Dostupni linkovi

Znanstvenici traže od WHO-a izmjenu smjernica o COVID-u 19


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vrši reviziju izvještaja u kojem se od njih traži da ažuriraju svoje smjernice za borbu protiv korona virusa nakon što je više od 200 znanstvenika u pismu agenciji iznijelo dokaz da se virus može širiti zrakom u malim česticama, javio je Reuters.

WHO je saopćio da se virus prvenstveno širi kroz male kapljice izbačene iz nosa i usta zaražene osobe koje vrlo brzo padaju na tlo.

Međutim, u otvorenom pismu WHO-u i objavljenom 3. jula u žurnalu "Klinička zarazna oboljenja" 239 znanstvenika iz 32 zemlje ukazuju na dokaz koji pokazuje da lebdeće čestica virusa mogu zaraziti osobu koja ih udahne.

Budući da te male čestice mogu lebdjeti u zraku, znanstvenici traže od WHO-a da ažurira svoje smjernice.

"Upoznati smo sa člankom i tehnički stručnjaci vrše reviziju sadržaja", rekao je glasnogovornik WHO-a, Tarik Jašarević.

Nije poznato koliko se često korona virus može širi zrakom za razliku od većih kapljica koje su izbačene kašljem ili kihanjem.

Analitičari navode da bi bilo kakva izmjena u procjeni WHO-a na rizik od prijenosa mogla utjecati na njihov trenutni savjet od držanja distance od jednog metra. Postoji mogućnost da će i vlade morati prilagođavati svoje mjere uvedene zbog suzbijanja širenja korona virusa.

Vakcina za sve? Pojačani napori zemalja za pristup
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

XS
SM
MD
LG