Dostupni linkovi

Otvorena sesija pred Parlamentom EU u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici


Emir Suljagić

Pred Parlamentom Evropske unije u ponedjeljak (6. juli) je održana otvorena sesija povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici na kojoj je predsjedavajući Parlamentarne delegacije za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo Romeo Franz, moderirajući raspravu, naglasio da sa gostima želi razgovarati o još uvijek teškom procesu pomirenja na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

"Važno je napomenuti Inicijativu za Regionalnu komisiju za otkrivanje ratnih zločina i drugih kršenja ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM, (Regionalna komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine), koja se spominje kao važna inicijativa u svakoj od šest rezolucija Evropskog parlamenta koje su uslijedile od godišnjeg izvještaja Evropske komisije o zapadnom Balkanu za 2018. godinu", kazao je Franz.

Ističe se kao je skup je pratio veliki auditorij iz cijele Evropske unije, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić u obraćanju je zaključio da je i ovo važan korak ka kreiranju Liderske inicijative za Srebrenicu.

"Počeli smo s okupljanjem domaćih imenovanih i izabranih zvaničnika, donosilaca odluka, a želimo to proširiti na međunarodnom nivou, te razviti stabilnu grupu Srebrenica Leadership Initiative, koja će imati snažne zagovaračke kapacitete u direktnom djelovanju vlada i parlamenata širom svijeta u borbi protiv negiranja genocida. Taj proces danas ima svoj okvir i upravo ovakvi događaji trebaju biti rezultat takve saradnje", rekao je Suljagić.

Suljagić je u govoru ocijenio i da je od izuzetne važnosti da Memorijalni centar Srebrenica ima saveznike na tom nivou, te da su svi zajedno posvećeni borbi za istinu.

Gost govornik je bila i direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je, kako se navodi u saopštenju, govorila o važnosti inicijative za REKOM, ali i o drugim aktivnostima koje se tiču borbe protiv negiranja genocida.

Kako učiti o genocidu?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:31:30 0:00

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Sarajevu, nakon sjednice Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, saopšteno je kako su obavljene gotovo sve pripreme za obilježavanja 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, te da su preostali samo određeni tehnički organizacioni detalji.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula će biti ukopano osam žrtava genocida.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je ukopano 6.610 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora, te izrekli četiri doživotne kazne, od čega jedna nepravomoćna.

XS
SM
MD
LG