Dostupni linkovi

Turska pozvala EU da bude pošten posrednik u sporovima Ankare i članica Unije


Žozep Borelj i Mevlut Čavušolu
Žozep Borelj i Mevlut Čavušolu

Turska je pozvala Evropsku uniju (EU) da bude "pošten posrednik" u sporovima Ankare i članica Unije, Francuske, Grčke i Kipra, javio je AP.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušolu upozorio je da će Ankara biti primorana da primeni recipročne mere kao odgovor na eventualne odluke EU protiv Turske.

"Mi želimo da radimo sa EU. Ako EU donese dodatne odluke protiv Turske, bićemo primorani da odgovorimo recipročno. Situacija će postati još više napeta i to nikome neće koristiti", rekao je Čavušolu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom u Ankari, Čavušolu je ponovo pozvao Francusku da se izvini Turskoj zbog opisa spora između brodova dve zemlje na Sredozemnom moru zbog kojeg je Pariz suspendovao učešće u pomorskoj operaciji NATO.

Francuska je prošle nedelje privremeno suspendovala učešće u pomorskoj operaciji NATO pošto je Pariz optužio Tursku za kršenje embarga UN na oružje Libiji. Pariz i Ankara u libijskom građanskom ratu podržavaju suprotne strane.

"Naše očekivanje je da EU ne bude strana u problemu, već da bude deo rešenja. Ako pristupi pitanjima kao pošten posrednik, umesto da bude solidarna s članicama EU, onda će doprineti rešenju", kazao je šef turske diplomatije.

Borelj je došao u Tursku u vreme visokih tenzija Brisela i Ankare o brojnim pitanjima, uključujući spor Turske s Francuskom, ali i sa Grčkom i Kiprom o pravu na traženje nafte i gasa u istočnom Mediteranu.

Šef evropske diplomatije došao je u Ankaru uoči sastanka EU na kojem bi blok 27 zemalja mogao da usvoji mere protiv Turske.

Borelj je rekao da je Turska važan partner za EU, iako odnosi "ne prolaze kroz najbolje trenutke" i pozvao na veću saradnju i dijalog u cilju prevazilaženja tenzija.

XS
SM
MD
LG