Dostupni linkovi

Ruski sud proglasio krivim novinarku zbog komentara o samoubilačkom napadu


Ruska novinarka Svetlana Prokopjeva (Prokopyeva)

U kontroverznom slučaju koji je široko kritikovan kao napad na slobodu govora, ruski sud proglasio je novinarku Svetlanu Prokopjevu krivom za „opravdavanje terorizma“

Sud u zapadnom ruskom gradu Pskovu objavio je presudu 6. srpnja i naložio Prokopjevoj da plati kaznu od 500.000 rubalja (oko 6.950 dolara). Ona je navela da će uložiti žalbu na ovu odluku.

"Nisam računala da ću biti proglašena krivom. Uložit ćemo žalbu", rekla je Prokopjeva novinarima. "Najveći je uspjeh je to što mi nije zabranjeno raditi u svojoj struci", rekla je novinarka.

Prokopjeva koja radi kao saradnica ruskog servisa Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) opisala je slučaj kao pokušaj "atentata na slobodu govora" u Rusiji.

"Svetlanina osuda znači da nema pretpostavke nevinosti, niti zaštite novinara protiv grube sile države", rekla je vršiteljica dužnosti predsjednice RFE/RL Daisy Sindelar. "Njezin slučaj podsjeća na suđenja koja su koristile sovjetske vlasti kako bi kaznili kritičare. Grozan je napad na slobodu govora i misiju nezavisnih medija.”

Tužioci su tražili da sud Prokopjevoj odredi kaznu zatvora od šest godina zbog “opravdavanja terorizma” u komentaru kojeg je napisala u kojem je samoubilački napad povezala sa političkom klimom u zemlji. Oni su također tražili da joj se zabrani novinarski rad na četiri godine.

Više od 30 nezavisnih ruskih novinara izdalo je saopštenja u znak podrške Prokopjevoj.

Human Rights Watch osudio je tužbu protiv Prokopjeve nazvavši je kršenjem slobode izražavanja, i to ne samo “njene”.

“Ovo šalje jednu zastrašujuću poruku da postavljanje neugodnih pitanja u Rusiji može imati veoma ozbiljne posljedice, lekcija koju vlasti godinama daju medijima”, naveli su iz ove organizacije.

“Ne plašim se kritikovati vladu”, rekla je Prokopjeva u svojoj završnoj izjavi pred sudom 3. jula. “Ne plašim se kritikovati policiju ili reći sigurnosnim organima da nisu upravu. Jer znam koliko bi grozno moglo postati ako ne kažem, ako niko ne kaže”, navela je ruska novinarka.

Ona je optužena zbog komentara kojeg je napisala u novembru 2018. godine u kojem je govorila o bombardovanju ispred ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB). Ruski mediji saopštili su da je osumnjičeni napadač koji je umro u eksploziji u objavi na društvenim mrežama optužio FSB da se miješaju u krivične slučajeve.

U svom komentaru ona je njegovu izjavu povezala sa političkom klimom pod vladavinom predsjednika Vladimira Putina, te navela da je politički aktivizam u zemlji ozbiljno ograničen što ljude dovodi u očaj.

XS
SM
MD
LG