Dostupni linkovi

Državljani Hrvatske sa prebivalištem u Srbiji podržali HDZ


Hrvatski premijer Andrej Plenković nakon objave rezultata glasanja

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dobila je najveću podršku državljana Hrvatske sa prebivalištem u Srbiji, iako je izlaznost bila veoma niska. Od ukupno upisanih oko 31.000 birača, u Srbiji je glasalo 437 glasača.

Konzul prvog razreda Generalnog Konzulata Republike Hrvatske u Subotici Hrvoje Vuković rekao je za Radio Slobodna Evropa da je u izbornoj jedinici u ovom konzulatu glasalo svega 308 od 14.621 upisanih birača.

„Mi smo posebno zadovoljni što su se birači strogo pridržavali propisanih epidemioloških mera. Nosili su maske i održavali distancu“, rekao je Vuković.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, stranke koja podržava aktuelnu vlast u Hrvatskoj, rekao je za Radio Slobodna Evropa da se Republika Hrvatska nakon izbora ponovo pokazala kao demokratska država, a da su izbori ostvareni bez mrlja, na zakonit i odgovoran način.

„Najverovatnije će se formirati Vlada koja će biti Vlada kontinuiteta, a okosnicu će činiti HDZ, koju će podržati i zastupnici nacionalnih manjina, da bi se formirala većina u hrvatskom Saboru“, naveo je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, biće nastavljen već uspostavljen oblik komunikacije sa institucijama Vlade Republike Hrvatske, sa županijama u Hrvatskoj i sa jednim brojem lokalnih samouprava.

„U tom smislu, i dalje očekujemo podršku za naša nastojanja u ostvarivanju ravnopravnosti hrvatske zajednice u Republici Srbiji“, naveo je Žigmanov.

Predsednik opozicione grupe građana Hrvatski demokratski forum (HDF) iz Subotice Zvonimir Perušić rekao je za RSE da su izborni rezultati pokazali da je sadašnja Vlada dobila poverenje građana i da će se sve nastaviti u istom smeru kao i do sada.

„U Hrvatskoj se ništa bitno neće menjati, a što se tiče odnosa prema hrvatskoj zajednici u Srbiji, takođe neće biti promena. Sve ostaje po starom, kao u prethodne četiri godine. Nastaviće se podrška vodećoj stranci Hrvata u Srbiji, a ne celokupnoj hrvatskoj zajednici“, smatra Perušić.

Dodao je da to nije dobro i da time nisu zadovoljni, ali da je izborni rezultat na nacionalnom nivou u Hrvatskoj takav i da to moraju da poštuju.

Tokom vikenda, državljani Hrvatske sa prebivalištem u Srbiji glasali su za novi hrvatski Sabor na dva mesta, u Beogradu i Subotici.

U Srbiji je pravo glasa imalo oko 31.000 birača. Najviše ih je u Beogradu 16.615, zatim u Subotici 14.621.

Glasanje u Hrvatskoj uz stroge epidemiološke mjere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

XS
SM
MD
LG