Dostupni linkovi

Održan protest građana u Novom Pazaru


Protest u Novom Pazaru, 05.07.2020.
Protest u Novom Pazaru, 05.07.2020.

U Novom Pazaru se ispred zgrade Gradske uprave 5. jula okupilo oko stotinu građana u znak protesta zbog lošeg stanja zdravstvenog sistema u tom gradu i sve većeg broja obolelih i umrlih od COVID 19

Okupljeni građani su nosili maske i poštovali mere fizičke distance, držeći natpise: "Hvala doktorima herojima", "Hvala lekarima iz Kragujevca i Kraljeva", "Hvala Turskoj", "Hvala Bosno", "Hvala dijasporo", "Hvala Novače (Đokoviću) i Ademe (Ljajiću)".

Takođe su viđeni i transparenti: "Mi nismo građani drugog reda", "Gde je krizni štab", "Gde je gradska vlast", "Zašto ste krili istinu" i "Zar su izbori važniji od života".

Jedan od organizatora skupa Izet Rizović rekao je da su se građani okupili jer se, kako je naveo, "ne mire sa trenutnom situacijom". On je objasnio da skup predstavlja "vapaj za vazduh i život koji je prethodnih dana u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu postao bezvredan".

"Mi dižemo glas i pitamo zašto se krila istina od nas i zašto je preča vlast od ljudskih života. Ovde smo u ime onih čiji su životi mogli biti spašeni i kako bismo spasili živote onih koji su u bolnicama širom Sandžaka i Srbije", rekao je Rizović.

On je rekao da okupljeni građani pružaju punu podršku lekarima "koji svakodnevno, u teškim uslovima, rizikujući svoje, čine sve da spasu živote drugih".

"Napolje sa politikom iz bolnica, jer je ona, uz korupciju, dovela do kolapsa zdravstvenog sistema", rekao je on.

Rizović je zatražio da "odgovorni za smrt velikog broja ljudi u Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru budu procesuirani".

Prema poslednjim podacima, tokom prethodna 24 časa u bolnici u Novom Pazaru od posledica infekcije korona virusom preminule su dve osobe. Sedmoro ih je na respiratorima, a jedan pacijent sa težom kliničkom slikom transportovan je u tercijalnu ustanovu. Na lečenju je trenutno 238 pacijenata.

U Beograd je 4. jula sleteo avion kojim je dopremljena medicinska pomoć Srbiji iz Turske, namenjena pre svega Novom Pazaru i Tutinu.

"O kolikoj količini robe se radi najbolje ilustruje činjenica da je pun avion bio namenjen za dve ili tri države, a sada je pun avion sa zaštitnom, medicinskom opremom, dezinfekcionim sredstvima i drugom opremom namenjen za dva, tri grada, ili opštine u Srbiji", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić i zahvalio Turskoj.

Ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič rekao je da Turska u borbi protiv pandemije nastavlja da bude uz Srbiju i Novi Pazar. Pomoć ovom delu Srbije su takođe uputile i mnogobrojne nevladine organizacije i građani, kao i javne ličnosti.

XS
SM
MD
LG