Dostupni linkovi

U Bratuncu održan parastos za ubijene Srbe iz Srednjeg Podrinja


Uz prisustvo ograničenog broja osoba zbog korona virusa, na groblju u Bratuncu u nedjelju 05. jula je služen parastos za 3.265 Srba iz srednjeg Podrinja poginulih u poslednjem ratu.

Na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca u napadu snaga tadašnje Teritorijalne odbrane iz Srebrenice poginulo je 69 Srba, a 22 je zarobljeno, pa ubijeno.

Među prisutnima bili su premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković, ambasador Rusije u BiH, Petar Ivancov, državni sekretar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije, Zoran Antić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade RS za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, organizatora ovog događaja, te delegacija Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS).

„Podrinje je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu podnijelo jednu od najvećih žrtava. Ovdje je od 3.500 žrtava, ubijeno i 43 djece. Hrišćanski je časno oprostiti, ali kako od majke, čije je dijete ubijeno, tražiti da da oprost. Može doći do oprosta samo ako se odgovorni za ubistva djece i odraslih u Podrinju izvedu pred lice pravde, a to se još uvijek ne dešava“, istakao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Uz centralni spomen-krst na bratunačkom groblju cvijeće su položile delegacije institucija Republike Srpske, Vlade Srbije, Ambasade Rusije u BiH, republičkih organizacija proisteklih iz rata, boračkih organizacija i opština iz regije Birač.

„U ime Misije OSCE-a u BiH, izražavam naše iskreno saučešće srpskim porodicama koje su izgubile svoje voljene u regiji Birač tokom oružanog sukoba od 1992. do 1995. godine, stoji u izjavi Kathleen Kavalec šefice Misije OSCE-a u BiH.

Kavalec navodi kako je i današnja komemoracija još jedan podsjetnik na horore rata.

„Širom BiH ljudi oplakuju gubitak porodice, prijatelja i susjeda. Naglašavamo da svaka nedužna civilna žrtva rata zaslužuje da bude prepoznata i da se počinioci moraju privesti pred lice pravde“, stoji u pisanoj izjavi Kavalec.

Navodi se kako će Misija OSCE-a u BiH nastaviti davati svoj doprinos u ovoj regiji i pružati podršku ovim procesima.

XS
SM
MD
LG