Dostupni linkovi

U BiH otvoreno 45 biračkih mjesta za izbore u Hrvatskoj


Glasanje u Mostaru, 4. juli
Glasanje u Mostaru, 4. juli

U Bosni i Hercegovini u subotu ujutro (4. juli) otvorena su glasačka mjesta za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a glasat će se i u nedjelju (5. juli).

U BiH za izbore u Hrvatskoj moći će se glasati na 45 biračkih mjesta i to u Sarajevu na šest, Mostaru 20, Banjoj Luci dva, Tuzli tri, Livnu četiri i Vitezu deset.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasaju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz 11. izborne jedinice.

U 11. izbornoj jedinici, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za ove parlamentrane izbore gotovo 185.000.

Najviše ih je u Mostaru gdje 50.786 birača ima pravo glasa.

Biračka mjesta su otvorena u 7 sati.

"Pa, ne očekujem neke velike promjene. Obveza je glasanje, pa ćemo glasati", kazao je Marinko (56) koji je iz Ljubuškog stigao u Mostar kako bi glasao na parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj.

"Može bolje, a dobro nam je i ovako", kazao je 76-godišnji Ivan iz Mostara, upitan kakav nakon izbora očekuje odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH.

U 9 sati i 30 minuta svoj glas u OŠ Petra Bakule dao je i lider vodeće hrvatske stranke u BiH, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Dragan Čović na biralištu u Mostaru, 4. juli
Dragan Čović na biralištu u Mostaru, 4. juli

"Očekujem da bude ovako dinamično, čitav dan danas i sutra i da Hrvati Bosne i Hercegovine, ali i svi žitelji Bosne i Hercegovine koji imaju pravo glasa za Sabor Republike Hrvatske ispune tu svoju obvezu i da damo potporu onim snagama koji prepoznaju što je dobro za Bosnu i Hercegovinu, za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, koji nam mogu pomoći na evropskom putu, a i da osiguramo apsolutnu jednakopravnost u BiH kao konstitutivnog naroda", izjavio je Čović novinarima nakon što je obavio glasanje.

Hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u BiH održavaju se dva dana, u subotu i nedjelju, 4. i 5. jula.

Suglasnost za provedbu izbora za Hrvatski sabor na području BiH dalo je Vijeće ministara 11. juna.

Sve tehničke pripreme za provedbu izbornog procesa dovršene su u petak 3. jula.

Konzulica - savjetnica i koordinatorica izbornoga procesa Generalnog konzulata Republike Hrvatskeu Mostaru Jadranka Modrić ističe kako se zbog pandemije korona virusa na biralištima u Mostaru, provedi dezinfekcija i pridržava se uputa o fizičkoj distanci.

"Članovi biračkih odbora nose zaštitne maske i rukavice, a biračima, koji će po dolasku na biralište morati dezinficirati ruke, preporuča se uporaba zaštitne maske i vlastite kemijske olovke kojom će ispunjavati glasački listić", kazala je koordinatorica izbornog procesa.

Po njezinim riječima, poduzimaju se i mjere kako bi se održala fizička distanca među glasačima koji dolaze na biračko mjesto.

Modrić je dodala kako se zasad birači pridržavaju uputa ali i da nema gužve.

Inače, uz Hrvatsku, gdje će se izbori za Sabor održat 5. jula, izbori će se provesti u još 42 države širom svijeta.

XS
SM
MD
LG