Dostupni linkovi

MVP Crne Gore osuđuje ugrožavanje Počasnog konzulata u Vest Palm Biču


Ilustrativna fotografija

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore (MVP) najoštrije je u petak (3. jul) osudilo pokušaj uklanjanja državnih simbola Crne Gore ispred zgrade Počasnog konzulata u Vest Palm Biču, SAD, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je uz osude za "jučerašnje proteste, ugrožavanje bezbjednosti i imovine", indirektno optužilo "Srpsku pravoslavnu crkvu i njene ispostave da stoji iza napada".

Prema pisanju crnogorskog dnevnog lista Pobjeda, desetak huligana, koji su "nosili srpska obilježja napali su juče počasni Konzulat Crne Gore u Vest Palm Biču", na Floridi.

Tom prilikom su pokušali da skinu crnogorsku zastavu, ali su brzom intervencijom američke policije osujećeni u namjeri.

Ministarstvo je istaklo da su političke poruke, prijetnje i ideje, koje su se čule tokom protesta 2. jula, iako "daleko od Crne Gore" i njenih ovdašnjih ideologa i inspiratora - Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih ispostava u državi, tužna i "opasna demonstracija fanatizma, nacionalizma, klerikalizma i političkog primitivizma najniže vrste".

Iz Ministarstva su istakli da je sve navedeno u suprotnosti sa svim suštinskim vrijednostima liberalnih demokratija na kojima su utemeljene SAD, Evropska unija i Crna Gora.

"Po mnogo čemu, po protagonistima, simbolima, ikonografiji, porukama i zahtjevima, karakter demonstracija u Vest Palm Biču neodoljivo podsjeća na one koje su se posljednjih mjeseci, pod različitim izgovorima, ali sa uvijek istim ciljem - destabilizacijom Crne Gore i njene zapadne i evroatlantske orijentacije - odvijali na ulicama crnogorskih gradova", navode iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Pročitajte više:

XS
SM
MD
LG