Dostupni linkovi

SHARE Fondacija: Razjasniti konfuziju sa brojem zaraženih i preminulih u Srbiji


"Vlada Srbije i relevantne institucije su propisale jasna pravila i procedure o tome kako se upravlja podacima u okviru informacionog sistema COVID-19 koji je jedini zvanični informacioni sistem u kome se beleže podaci u vezi sa pandemijom, pa ostaje nejasno kako je došlo do opšte konfuzije o brojevima zaraženih i preminulih u Srbiji", saopštila je SHARE Fondacija, nevladina neprofitna organizacija koja prati stanje ljudskih prava i sloboda na internetu.

Ova organizacija je u saopštenju pozvala državne organe da razjasne da li se propisi sprovode u praksi i ponudila pomoć sa svojom ekspertizom.

Organizacija SHARE je saopštila i da su napravili kratak video o tome kako se IS COVID – 19 koristi, ko unosi podatke, ko je odgovoran za ovaj sistem i kako se podaci distribuiraju van sistema.

SHARE Fondacija je podsetila i da su tokom vanrednog stanja istraživali Informacioni Sistem (IS) COVID – 19 i da su u tom procesu otkrili da su kredencijali za pristup tom informacionom sistemu bili kompromitovani.

Podsetimo da je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila tekst o tome kako postoje nepodudaranja između podataka u IS COVID - 19 i onih koji su javno objavljeni, odnosno u kojem se navodi da podaci Instituta za javno zdravlje "Batut" pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

Na pitanje o nalazima objavljenim u tekstu BIRN-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao "da je sasvim siguran" da podaci o većem broju preminulih nisu tačni i da je o tome razgovarao sa ljudima iz Instituta "Batut".

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" osudio je navode koji dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica COVID-19.

U saopštenju izdatom u četvrtak 2. jula, iz Batuta su naveli da "demantuju informacije" koje se "senzacionalistički plasiraju u javnosti" i za koje se tvrdi da nisu tačne. Vučić je rekao i da više o toj temi pitaju "članove Kriznog štaba".

XS
SM
MD
LG