Dostupni linkovi

Vlada Srbije donela mere za zaštitu od COVID-19


Zgrada Vlade u Nemanjinoj ulici

Vlada Srbije je na sednici u sredu propisala posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima nakon sastanka.

Šta podrazumevaju mere?

Vlada je, između ostalog, odlučila da se u ovim lokalnim samoupravama zabrani okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, a neće biti moguće ni organizovanje svečanosti kao ni sportskih i zabavnih manifestacija.

Takođe, ograničen je rad ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova, a u predškolskim i obrazovnim ustanovama je neophodna puna primena svih preventivnih mera.

“U obrazovnim ustanovama biće odložena okupljanja, a prijemni i drugi ispiti biće sprovedeni uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica)”, saopštila je Vlada.

Zabranjeno je i korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, ali će uz sprovođenje mera zaštite (maske i rukavice) i dalje raditi kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane.

Pomoć poplavljenim područjima

Na sednici je odlučeno i da se obezbedi 200 miliona dinara za građane čiji su porodični i stambeni objekti oštećeni tokom poplava u junu ove godine.

Takođe, Vlada je odlučila da Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) uplati 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao, kako se navodi, vodećem akteru na polju vakcinacije za bolest COVID-19.

Kako je objašnjeno, Vlada je odlučila da sa evropskim partnerima učestvuje u ovom projektu i pruži doprinos globalnim naporima u borbi protiv pandemije kroz finansijsku podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za jačanje odgovora zdravstvenih sistema na COVID-19 i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju.

XS
SM
MD
LG