Dostupni linkovi

SZO za RSE: Nadležni u Srbiji upoznati sa preporukama za prijavljivanje preminulih


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u Srbiji u kontaktu sa osobom zaduženom za implementaciju Međunarodnog zdravstvenog pravilnika, kako bi se upoznala sa situacijom oko podataka o broju inficiranih i umrlih od COVID-19 i mogućih razloga za različite brojke navedene od strane novinara, kažu u Kancelariji SZO u Srbiji za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kancelarija SZO u Srbiji tako je odgovorila na pitanje RSE da li su ispitivali navode iz teksta Balkanske istraživačke mreže (BIRN) da su podaci o inficiranim i umrlim od COVID-19 u Srbiji višestruko veći od onih koji se zvanično saopštavaju i da li su tražili objašnjenje od zdravstvenih vlasti Srbije.

'Smernice iste za sve države'

SZO u svom odgovoru napominje da oni raspolažu zvaničnim podacima koje dobijaju od država članica.

„Prema Međunarodnom zdravstvenom pravilniku države potpisnice imaju obavezu da redovno prijavljuju broj inficiranih i umrlih od COVID-19, kroz mrežu osoba koje su u pojedinim državama zadužene za implementaciju Pravilnika i sve države to i čine“, piše u odgovoru SZO.

U odgovoru piše i da su zdravstvenim vlastima Srbije dostavili smernice SZO za prijavljivanje COVID-19 kao uzroka smrti odmah po njihovom objavljivanju i da su nadležni upoznati sa preporučenom metodologijom.

Smernice su, kažu u SZO, iste za sve države.

Državama je potrebno različito vreme za ažuriranje podataka o inficiranim i umrlim od COVID-19 „zavisno od trenutne faze epidemije i opterećenosti zdravstvenog sistema, ali su početna kašnjenja uglavnom do sada prevaziđena“, piše u odgovoru Kancelarije SZO u Srbiji.

'Smrt od COVID-19 ne može se pripisati drugoj bolesti'

Posdsećaju i na definiciju smrti usled COVID-19:

„Smrt usled COVID-19 je definisana kao smrt koja nastaje kao rezultat klinički kompatibilne bolesti kod mogućeg ili potvrđenog COVID-19 pacijenta osim ukoliko postoji jasan alternativni uzrok smrti koji se ne može dovesti u vezu sa COVID-19 (npr. povreda)“, objašnjava se u odgovoru SZO.

Dodaju i da, prema definiciji, ne treba da postoji vremenski razmak između ozdravljenja od COVID-19 i nastale smrti.

„Smrt usled COVID-19 ne može se pripisati drugoj bolesti (npr. rak) i treba da bude posmatrana nezavisno od prethodnih stanja za koja se pretpostavlja da su bila okidač za tešku formu COVID-19“, objašnjavaju u SZO.

Podsetimo, u tekstu BIRN-a navodi se da podaci iz informacione bazeInstituta za javno zdravlje Srbije "Batut", u koju je BIRN imao uvid,pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut" RSE nije dobio odgovor na pitanje da li su podaci koje je objavio istraživački portal BIRN verodostojni i kako je došlo do razlike u broju između BIRN-ovih i zvanično objavljenih podataka na sajtu Ministarstva zdravlja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za TV Pink u sredu izjavio da da vlast "nema potrebe da bilo koga laže" o broju preminulih,

Članovi Kriznog štaba Vlade Srbije su u izjavama za medije rekli da nisu imali uvid u bazu na koju se poziva BIRN i da će tražiti proveru tih podataka, ali do sada nema informacija da li je to i učinjeno.

Zvižduci za predstavnike vlasti Srbije u Novom Pazaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

XS
SM
MD
LG