Dostupni linkovi

Maduro dao šefici misije EU rok od 72 sata da napusti Venecuelu


Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro dao je u ponedjeljak šefici misije Evropske unije (EU) u Caracasu Isabel Brilhante Pedrosa 72 sata da napusti zemlju nakon što je blok najavio sankcije protiv 11 venecuelanskih dužnosnika.

EU je uvela finansijske sankcije protiv 11 zvaničnika ukazujući da su "posebno odgovorni za djelovanje protiv demokratskog funkcionisanja Nacionalne skupštine, uključujući ukidanje parlamentarnog imuniteta nekoliko njenih članova".

Evropski blok je saopštio ranije ovog mjeseca da je odluka Vrhovnog suda Venecuele u maju da ratifikuje Madurovog saveznika Luisa Paru kao predsjednika Nacionalne skupštine nelegitimna.

Opozicioni lider Huan Gvaido bio je legalni predsjednik ovog tijela nakon što ga je u većina poslanika izabrala u januaru, objavila je Unija. Para je sada na listi sankcionisanih zvaničnika.

"Ko su oni da se pokušaju nametnuti prijetnjama?" rekao je Maduro.

"Riješit ćemo za 72 sata ... dat ću joj avion da krene, ali mi ćemo s EU dogovoriti svoje stvari", rekao je Maduro, prenosi AFP.

Zračni prostor Venezuele trenutno je zatvoren za komercijalne letove zbog pandemije korona virusa.

Maduro je također optužio EU da se spušta na "koljena" američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je zauzeo oštru liniju protiv ljevičarskog vođe i kopira (EU) "nepristojne politike" protiv latinoameričke nacije.

Odnosi su napeti od 2017. godine, kada je Venecuela postala prva latinoamerička zemlja koja je dobila sankcije od EU-a, uključujući embargo na oružje.

Kako je Venecuela podijelila svijet?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG