Dostupni linkovi

Direktor WHO: Pandemija nije ni blizu kraja


Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je u ponedjeljak (29. juna) kako pandemija korona virusa nije ni blizu kraja i kako neće skoro završiti.

"Ovo nije ni blizu kraja", rekao je na konferenciji za medije u Ženevi.

"Iako su brojne zemlje napredovale diljem svijeta, pandemija se zapravo širi sve brže. Svi smo u ovome skupa i u tome smo na duge staze. Već smo izgubili jako puno, ali ne smijemo izgubiti nadu", rekao je.

Tedros je rekao i kako se u ponedjeljak navršilo šest mjeseci otkako je WHO primio prve informacije o upali pluća do koje je došlo iz nepoznatih razloga. Kasnije se pokazalo kako se radi o korona virusu.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

"Danas je šest mjeseci od prve prijave virusa, a poklapa se s 10 milijuna slučajeva i 500.000 smrtnih slučajeva", dodao je.

Rekao je kako trebamo razmisliti o napretku koji smo postigli i lekcijama koje smo naučili te da se posvetimo tome da napravimo sve da spasimo živote.

"Prije šest mjeseci nitko ne bi mogao zamisliti da će nam svijet i životi izgledati ovako", zaključio je.

SAD traži istragu o porijeklu virusa

Čelnik WHO-ovog programa za izvanredna stanja Mike Ryan je rekao da je ostvaren ogroman napredak u nalaženju sigurnog i učinkovitog cjepiva protiv covida-19, ali da još nema jamstva da će ti napori biti uspješni.

U međuvremenu zemlje se protiv širenja zaraze mogu boriti testiranjem, izoliranjem potvrđenih slučajeva i praćenjem njihovih kontakata, rekao je Ryan. Posebno je istaknuo "sveobuhvatne, ustrajne strategije" Japana, Južne Koreje i Njemačke u borbi protiv zaraze.

WHO ovoga tjedna planira sazvati sastanak kako bi se procijenio napredak u borbi protiv covida-19, rekao je Tedros. On je naveo i da WHO idućeg tjedna šalje stručnu skupinu za istraživanje izvora novog korona virusa.

Sjedinjene Države, najglasniji kritičar WHO-a koji je najavio i napuštanje te organizacije, zatražile su istragu o porijeklu korona virusa.

Američki predsjednik Donald Trump i državni tajnik Mike Pompeo su ustvrdili da je virus potekao iz laboratorija, dok Kina odlučno odbacuje takve tvrdnje.

XS
SM
MD
LG