Dostupni linkovi

Iran izdao nalog za hapšenje Trumpa zbog ubistva Soleimanija


Predsjednik SAD Donald Trump

Iran je izdao nalog za hapšenje američkog predsjednika Donalda Trumpa i još 35 osoba zbog ubistva iranskog generala Qasema Soleimanija u američkom napadu dronom u Bagdaru.

Američki zvaničnik okarakterisao je ovaj potez kao "propagandnu predstavu".

Teheranski tužitelj Ali Alqasimehr izjavio je 29. juna da se Trump i ostali, za koje je rekao da uključuju američke političke i vojne zvaničnike, suočeni s optužbama za "ubistvo i terorističke radnje" zbog ubistva Soleimanija u januaru.

Soleimani je vodio jedinicu Quds, međunarodni dio iranskog IRGC-a, koju su SAD obilježile kao terorističku organizaciju.

Tvrdi da je Iran tražio od međunarodne policijske organizacije Interpola da izda „crvenu potjernicu“ kako bi bili uhapšeni zbog njihove umiješanosti u ubistvo Soleimanija i da će Teheran nastaviti istragu u slučaju Trumpa i nakon isteka njegovog predsjedničkog mandata.

Kao odgovor, američki izaslanik za Iran Brian Hook rekao je da Teheran provodi "propagandni trik koji niko ne shvata ozbiljno."

Interpol navodi da ne preduzimaju "nikakve intervencije ili aktivnosti političkog, vojnog, vjerskog ili rasnog karaktera".

"Stoga, ako ili kada bi bilo kakav takav zahtjev bio upućen Generalnom sekretarijatu Interpol ne bi razmotrio zahtjeve ove prirode."

Pentagon je saopštio da je Donald Trump, predsjednik SAD, odobrio napad u jutro 2. januara.

U izjavi su tada naveli da je Soleimani organizovao napade na baze iračke koalicije predvođene SAD-om tih mjeseci, kao i da je, sedmicu prije, odobrio napade na američku Ambasadu u Bagdadu, glavnom gradu Iraka.

XS
SM
MD
LG