Dostupni linkovi

Vrhovni sud SAD oborio zakon koji ograničava abortus u Louisiani


Ilustracija

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država u ponedjeljak je oborio zakon u saveznoj državi Louisiani koji reguliše klinike za abortus, potvrdivši opredjeljenje za prava na abortus uprkos protivljenju konzervativnih sudija, prenosi AP.

Zakonom je zahtijevano da ljekari koji obavljaju abortuse imaju pravo prijema u obližnjim bolnicama, za koje je sud rekao da bespotrebno opterećuje žene.

Glavni sudac John Roberts pridružio se još četvero liberalnih kolega presudivši da zakon krši pravo na abortus koji je u SAD legalizovan aktom Roe v. Wade iz 1973. godine.

Zakon iz Louisiane iz 2014. godine propisuje da doktori moraju imati povlastice u bolnicama u krugu od 30 milja (48 km) od svoje prakse, za što je država tvrdila da štiti zdravlje žena.

Ali kritičari su naveli da bi kontroverzni zakon ograničio broj ljekara koji izvode abortuse u toj državi, kršeći to žensko pravo, navodi BBC.

U dva prethodna slučaja vezana za abortus Roberts se založio za ograničenja.

Zakon Louisiane je skoro identičan onome u Teksasu koji je sud oborio 2016. godine.

"Rezultat u ovom slučaju kontrolisan je našom odlukom prije četiri godine kojom se poništava gotovo identičan teksaški zakon", napisao je Roberts.

XS
SM
MD
LG