Dostupni linkovi

U BiH 129 novozaraženih korona virusom


Ljudi sa maskama, Sarajevo

U protekla 24 sata na području Federacije Bosne i Hercegovine registrovano je 98 novih slučajeva korona virusa, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U Republici Srpskoj zabilježen je nešto manji broj novooboljelih nego ranijih dana. Tako je, u posljednja 24 sata na području ovog entiteta registrovana 31 osoba oboljela od COVID-19, kazao je Branislav Zeljković, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U bolnici se nalaze 133 osobe, a pet ih je na respiratoru. Najviše novooboljelih je u Trebinju.

Prema podacima ovog Instituta, najviše novoboljelih je vezano za rad u firmi u regiji Trebinja. Od 31 osobe, njih je 20.

"Problematično se pokazalo poštivanje mjera u određenim poslovnim subjektima. Apelujemo na sve vlasnike poslovnih subjekata i javne institucije da poštuju mjere koje je institut predložio. U određenim slučajevima gdje je došlo do nepridržavanja mjera došlo je do povećanja broja oboljelih. Imamo lošiju epidemiološku sliku u pojedinim opštinama", kazao je Zeljković.

Kazao je kako je Institut predložio Republičkom štabu za vanredne situacije da raspusti republičke karantene, a sve one koji su pozitivni na korona virus i s blažom su kliničkom slikom upute na kućnu izolaciju.

Do sada je na prisustvo korona virusa u Republici Srpskoj ukupno testirano preko 36 hiljada uzoraka, a od poslijedica bolesti COVID-19 koju uzrokuje virus korona preminule su ukupno 124 osobe.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova u Bosni i Hercegovini je ukupno, od početka pandemije, zaraženo 4.325 osoba, njih 2.366 se oporavilo, a umrle su 184 osobe.

XS
SM
MD
LG