Dostupni linkovi

Članovi Komisije SAD: Napad na hrišćane u Crnoj Gori


Članovi Komisije SAD za verske slobode ocenili su da su u Crnoj Gori Zakonom o verskim slobodama napadnuti hrišćani i kritikovali prilično uzdržan stav evropskih zvaničnika.

"Umesto da bude zagovornik međunarodnih verskih sloboda, Evropa zanemaruje posvećenost ovom osnovnom ljudskom pravu u inostranstvu", naveli su u autorskom članku za časopis "Njuzvik"(Newsweek) Džoni Mur (Johnnie Moore)i Nuri (Nury) Turkel, poverenici američke Komisije za međunarodne verske slobode koje su imenovali predsednik Donald Tramp (Trump), kao i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi (Nancy Pelosi).

Oni ukazuju da je naročito neopravdana odluka da Evropska komisija ne produži poziciju specijalnog izaslanika EU, čiji je mandat uključivao promovisanje slobode veroispovesti i verovanja.

"U Crnoj Gori su napadnuti hrišćani. Od decembra traju protesti nakon usvajanja Zakona o religiji za koji mnogi veruju da će Vladi omogućiti oduzimanje verske imovine. Srpska pravoslavna crkva s pravom se boji da zakon služi kao izgovor za oduzimanje imovine," naveli su Mur i Turkel dodajući da je to dovelo do velikih protesta.

"Tenzije je dodatno povećala zabrana verskih okupljanja tokom epidemije virusa korona, protesti su doveli do privođenja nekih od najpoznatijih pravoslavnih lidera u zemlji - uključujući i ovonedeljno saslušavanje jednog od najpoznatijih crkvenih velikodostojnika - mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, drugi put ove godine", ocenjuje se u tekstu.

Po njihovim rečima, aktivisti za ljudska prava ne pomisle najpre na zemlje poput Francuske, Nemačke, Belgije, Crne Gore, Bugarske i Holandije kada brinu o kršenjima verskih sloboda.

"To je greška," smatraju Mur iTurkel dodajući da se pogoršavaju uslovi za vernike iz različitih konfesija na starom kontinentu.

Oni podsećaju na izveštaj Centra za istraživanje Pju (Pew) da je u Evropi zabeležen jedan od najvećih porasta vladinih restrikcija na verske aktivnosti između 2007. i 2017, što se takođe iskazuje i u povećanju nasilnih napada i diskriminacije protiv muslimana, ali i sve izraženijem antisemitizmu.

Mur i Turkel su kritikovali povlađivanje EU Kini, iako vodi politiku uperenu protiv hrišćana i muslimana.

Kao primer su naveli spremnost Bugarske da izruči pet Ujgura Kini ako su milioni njihovh sunarodnika zatvoreni u kampovima, ali je na kraju Evropski sud za ljudska prava to blokirao u februaru ove godine.

XS
SM
MD
LG