Dostupni linkovi

Crna Gora: 15 novih slučajeva zaraze


Sa novih 15 slučajeva infekcije korona virusom, broj oboljelih od COVID-19 u Crnoj Gori je narastao na 115.

Od novoregistrovanih slučajeva je njih pet u Podgorici, četiri u Beranama, tri u Budvi, dva u Herceg Novom i jedan u Tuzima.

U Kliničkom centru Crne Gore je trenutno šest pacijenta koji su nosioci korona virusa, od kojih je jedan na intenzivnom liječenju.

Zbog većeg broja slučajeva infekcije koji su importovani iz regiona, od 26. juna su u Crnoj Gori zabranjeni skupovi na otvorenom, a uvedene su i dodatne privremene mjere za Rožaje i Bijelo Polje.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je saopštilo da su zabranjeni politički skupovi na otvorenim javnim mjestima, kao i vjerski skupovi - osim na prostoru vjerskih objekata. Sportski događaji se moraju organizovati bez prisustva gledalaca, a sahrane treba obavljati isključivo u užem krugu porodice.

“Ovo je korak unazad. Nakon uspješno savladanog prvog talasa je došlo do opuštanja, ali i toga da je jedan broj ljudi neodgovorno zloupotrebio otvaranje granica i otišao na velike skupove, zbog čega je virus importovan u Crnu Goru, na početku u čak 95% procenata”, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša.

Povodom novih mjera za sprječavanje širenja korona virusa, IJZ je održao sastanak sa predstavnicima religijskih zajednica.

„Oni su nas u tom smislu podržali i danas je objavljeno da neće biti litija, jer smo procijenili da u ovoj situaciji to može biti veliki rizik“, kazao je Mugoša.

Osim novih mjera za sprječavanje širenja korona virusa na nacionalnom nivou, NKT je uveo i dodatne privremene mjere u Rožajama, gdje je najveći broj oboljelih u Crnoj Gori – 41. U tom gradu se zabranjuje napustanje stanova od 18 sati do 5ujutro narednog dana, dok je rad ugostiteljskih objekata ogranicen do 17 casova.

U Bijelom Polju, gdje ima deset registrovanih slučajeva obolijevanja, dodatnim mjerama su zabranjena okupljanja i u zatvorenim javnim mjestima, vjerske zajednice se obavezuju da obrede obavljaju isključivo bez prisustva građana, a rad predškolskih ustanova se prekida.

Kraj epidemije je u Crnoj Gori proglašen 2. juna, nakon 28 dana bez novih slučajeva infekcije. Prvi novi slučaj je registrovan 14. juna.

XS
SM
MD
LG