Dostupni linkovi

MIP Crne Gore kritikuje Deklaraciju RS o SPC


Protestno okupljanje u Podgorici pristalica Srpske pravoslavne crkve

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore oštro osuđuje odluku Skupštine Republike Srpske da usvoji Deklaraciju o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovjedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori.

U saopštenju Ministarstva u Podgorici se navodi da taj akt predstavlja „grubo miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore i nastavak je orkestriranog pritiska i kampanje iz centara srpskog nacionalizma protiv naše zemlje“.

Dalje se ističe da Deklaracija sadrži neutemeljene i netačne tvrdnje koje, „po već dobro poznatom scenariju iz prethodnog perioda, a pod izgovorom ugroženosti položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, njenog sveštenstva, kao i srpskog naroda u Crnoj Gori, imaju za cilj izazivanje podjela i političke nestabilnosti u Crnoj Gori“.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore ocenjuje da je retorika korišćena tokom zasijedanja u Skupštini Republike Srpske, obilovala nacionalističkim i anticrnogorskim stavovima, kao i grubim uvredama na račun najviših zvaničnika crngorske države, „što svakako ne doprinosi duhu dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa“.

Ministarstvo u Podgorici podsjeća da Zakon o slobodi vjerospovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori je „dugo, temeljno i promišljeno pripreman“.

Dalje se navodi da je zakon usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, počev od relevantnih Konvencija UN, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima sa pratećim protokolima Evropskog suda za ljudska prava, do smjernica i mišljenja Venecijanske komisije.

„On ni na koji način ne uskraćuje vjerske slobode u Crnoj Gori, niti pravo korišćenja crkava i manastira od strane SPC i njenih vjernika, koje su ih i do sada slobodno koristili. Sve ostale tvrdnje predstavljaju grubu manipulaciju i obmanu srpskog nacionalnog korpusa u Crnoj Gori,“ ukazuje Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

O tome dovoljno govori činjenica da je, kako se navodi, SPC vođena prije svega političkim ciljevima, bez razmišljanja i razmatranja, odbila ponudu državnog vrha Crne Gore da se primjena Zakona odloži do izjašnjenja Ustavnog suda Crne Gore i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

„Crna Gora ostaje privržena principima prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa koje razvija sa svim državama u regionu, i vjeruje da i ovaj pokušaj njihovog narušavanja, neće ostaviti ozbiljniji trag na ukupne odnose Crne Gore i Bosne i Hercegovine,“ zaključuje Ministarstvo u Podgorici.

Ono je najavilo da će pozvati na razgovor ambasadora Bosne i Hercegovine u Podgorici.

XS
SM
MD
LG