Dostupni linkovi

SAD: Više od 40 hiljada zaraženih u jednom danu


SAD su zabeležile rekordnih više od 40 hiljada zaraženih virusom korona u jednom danu, navodi Univerzitet "DŽons Hopkins".

Prethodni rekordan broj u jednom danu registrovan je 24. aprila, kada je bilo 36.400 inficiranih, ali se u to vreme manje i testiralo, preneo je BBC.

SAD sada imaju 2,4 miliona potvrđenih slučajeva i 122.370 smrtnih ishoda, više nego bilo koja druga zemlja.

Pojedini pripisuju povećani broj dnevnih slučajeva obimnijem testiranju građana, ali se u nekim oblastima beleži i rast stope pozitivnih testova.

Zdravstveni zvaničnici u SAD procenjuju da je stvaran broj inficiranih deset puta veći od zvaničnog.

Tako je Centar za kontrolu bolesti (CDC) saopštio da je zaraženo možda 20 miliona Amerikanaca. Ova procena se bazira na testiranju postojanja antitela uzimanjem uzoraka krvi građana širom zemlje.

Rast broja zaraženih se obrazlaže povećanim udelom mlađe populacije koja je pozitivna na testovima, naročio na jugu i zapadu zemlje, ističe čelnik CDC doktor Robert Redfild (Redfield).

Teksas odustaje od popuštanja restrikcija

Ubrzano širenje infekcije i broja hospitalizovanih pacijenata navelo je pojedine države i gradove da obustave ublažavanja restriktivnih mera.

Teksas, koji je bio na čelu država koje su okončale restrikcije, privremeno obustavlja otvaranje privrede.

Republikanski guverner ove države Greg Abot (Abbott) kaže da se odlučio na ovu meru nakon veliko rasta broja zaraženih od 5,996 u četvrtak i 47 preminulih, što je najveći broj ovog meseca.

“Ovo privremena pauza će pomoći našoj državi da zaustavi širenje zaraze dok ne budemo sigurno da možemo da uđemo u sledeću fazu otvaranja za poslovanje,” izjavio je Abot.

Univerzitet u Vašingtonu predviđa da će broj smrtnih slučajeva od korona virusa dostići 180 hiljada do oktobra, ili 146 hiljada ukoliko 95 odsto Amerikanaca bude nosilo maske, prenosi BBC.

Kako javlja ova medijska kuća, EU, koja u petak razmatra odluku o otvaranju granica od 1. jula, zabraniće ulazak američkim građanima.

XS
SM
MD
LG