Dostupni linkovi

Grad Sarajevo usvojio Prvu rezoluciju, o antifašizmu kao i 1941.


Sa sjednice na kojoj je usvojena rezolucija

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je u četvrtak (25. juna) Prvu rezoluciju Grada Sarajeva, kojom je potvrđena "povijesna opredijeljenost Sarajeva kao bosanskohercegovačkog, demokratskog, antifašističkog, multikulturnog, multikonfesionalnog i kosmopolitskog grada".

U obrazloženju je navedeno da su "danas na domaćoj, regionalnoj i globalnoj sceni prisutne manifestacije šovinističkih i diskriminirajućih ideologija i politika, te, stoga, Rezolucijom Grad Sarajevo institicionalno podiže svoj glas i osuđuje svaki pokušaj promocije i rehabilitacije istih".

Usvajanje Prve rezolucije uslijedilo je mjesec i po dana nakon što je u sarajevskoj katedrali održana misa za žrtve bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća. Misa je izazvala oštre reakcije gradskih vlasti Sarajeva, a održan je i protest antifašista u vreme održavanja mise 16. maja.

Misa za Bleiburg, šetnja za antifašiste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

"Prva rezolucija Grada Sarajeva, poput Prve sarajevske rezolucije iz 1941. godine, koja je donesena u teškom i neizvjesnom vremenu, potvrđuje kontinuitet opredijeljenosti za ideje antifašizma, slobode i jednakopravnosti, kao i otpora nasilju, podjelama i diskriminaciji svih oblika", saopšteno je u četvrtak iz Gradskog vijeća Sarajeva.

U tekstu Rezolucije Grad Sarajevo također poziva nadležne institucije u BiH da na 75. godišnjicu oslobođenja Sarajeva i trećeg zasjedanja ZAVNOBIH-a, 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, bez odlaganja donesu propise kojim će se zabraniti javno negiranje genocida u Srebrenici, isticanje fašističkih simbola i slavljenje ratnih zločinaca.

XS
SM
MD
LG