Dostupni linkovi

Parada za Dan pobede u Moskvi


Parada za Dan pobede 24. juna na Crvenom trgu u Moskvi
Parada za Dan pobede 24. juna na Crvenom trgu u Moskvi

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je 24. juna parada povodom obeležavanja Dana pobede u Drugom svetskom ratu, kojoj su prisustvovali lideri 13 zemalja, među kojima su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Na Paradi je učestvovalo oko 15.000 vojnika, među njima i 75 pripadnika Garde Srbije, a njihov broj simolizuje godine pobede nad fašizmom. Na paradi je bio rekordan broj vojne tehnike — 234 jedinice, 80 aviona i helikoptera.

Parada pobede počela je uz muzičku numeru Aleksandra Aleksandrova "Sveti rat", te uz iznošenje na Crveni trg državne zastava Ruske Federacije i zastave pobede.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na Paradi pobede
Predsednik Rusije Vladimir Putin na Paradi pobede

Paradu je obezbeđivalo 6.000 policajaca. Neke moskovske ulice su zatvorene od 5.30 časova do završetka proslave koji će označiti petnaestominutni vatromet koji počinje u 23 časa po lokalnom vremenu.

U vojnim paradama koje se danas održavaju širom Rusije učestvuje više od 64.000 vojnika, 2.400 jedinice kopnene i vazduhoplovne tehnike, te 13 brodova i podmornica.

Parada pobede je obe godine zbog pandemije izazvane korona virusom pomerena sa 9. maja na 24. jun jer je tog datuma, kako javljaju agencije,1945. godine na Crvenom trgu održana istorijska parada pobednika u Drugom svetskom ratu koju su predvodili maršali Georgij Žukov i Konstantin Rokosovski.

XS
SM
MD
LG