Dostupni linkovi

Vojska Srbije pomaže u odbrani od poplava


Vojska pomaže u borbi protiv poplava
Vojska pomaže u borbi protiv poplava

Zbog poplava u Srbiji na snazi je vanredna situacija u 14 opština, a na terenu su pripadnici Žandarmerije i Vojske Srbije.

Na poziv Štaba za vanredne situacije Grada Kraljeva, više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano je na pružanju pomoći stanovništvu u odbrani od poplava, saopštilo je 23. juna Ministartsvo odbrane.

Pripadnici Druge brigade kopnene vojske angažovani su u Mataruškoj Banji kod Kraljeva na jugozapadu Srbije na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar koja preti da poplavi okolna domaćinstva.

“Pripadnici Vojske Srbije uvek su uz svoj narod i kao i mnogo puta do sada spremni su da pruže svu neophodnu pomoć stanovništvu angažovanjem ljudstva i mehanizacije”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koji u Osečini pomažu građanima čije su kuće ugrožene usled poplava.

Tokom dana minister unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, obišao je opštinu Osečina, na zapadu Srbije, gde se nalaze pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Stefanović je rekao da je većina vodotokova u Srbiji trenutno u opadanju i da u ovom trenutku imamo povoljniju situaciju nego pre nekoliko sati.

„Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje se smanjenje padavina, što znači da bi u naredna 24 sata trebalo da imamo daleko bolju situaciju, odnosno da ćemo moći da kažemo da je opasnost iza nas“, rekao je Stefanović, navodi se u saopštenju.

Poplave u Ivanjici, Arilju, Kosjeriću i Požegi

Nabujala Moravica srušila je četiri mosta na saobraćajnicama ivanjičkog kraja u centralnoj Srbiji.

Veliki broj prigradskih naselja i sela je i dalje je odsečen, jer izlivena Moravica i njene pritoke, teku kolovozima, rekao je za RSE Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine.

Iz urbanog dela Ivanjice petnaest domaćinstava je moralo napustiti svoje kuće u koje je još prethodne noći počela ulaziti voda. Kako javlja reporter RSE, otežano je i snabdevanje grada vodom.

Putni pravac ka Arilju od sinoć je u prekidu zbog velikog oštećenja kolovoza u mestu Klisura. Zabranjen je saobraćaj preko mostova ka Radaljevu, Bukovcu i Derovcu, a vozila se preusmeravaju ka alternativnim pravcima.

I u Arilju je od jutros na snazi vanredna sutuacija, zbog izlivanja reka Moravica i Rzav. Nabujala Moravica ušla je u brojna domaćinstva, javlja reporter RSE. Do sada je evakuisano oko sto građana. Oštećeni su svi mostovi koji spajaju okolna naselja i seoske sredine.

Zatražena je pomoć od susednih opština, i za sada su stigli kamioni sa peskom iz Požege. U selima izmeću Arilja i Požege izlila se Zapadna Morava, poplavljeno je poljoprivredno zemljište, a u selu Gorobilju dvadesetak domaćinstava je pod vodom.

Poplavljena su i sela Nikolići i Prijanoovići. Na ta područja strigle su vatrogasne jedinice MUP-a, Dobrovoljnog vatrogasnog društva i ekipe sa građevinskim mašinama, koje pružaju pomoć ugroženom stanovništvu, potvrdio je Djordje Nikitović, predsednik opštine Požega.

U Kosjeriću u Zlatiborskom okrugu nivo reke Skrapež opada, kaže za RSE predsednik opštine Žarko Đokić, koji je na čelu Kriznog štaba.

Iz poplavljenih kuća i stambenih zgrada voda je ispumpana, i građani koji su prethodne noći bili smešteni u sportskoj hali, polako se vraćaju u svoje domove. Još uvek se ne zna kolika je šteta od poplave, a kada se Skrapež i vremenske prilike smire, komisija će izaći na teren i proceniti štetu, rekao je Đokić.

Malinjaci i ostale poljoprivredne kulture nisu mnogo stradale od ove poplave, kao što je slučaj u ivanjičkom i ariljskom kraju.

XS
SM
MD
LG