Dostupni linkovi

Crna Gora dobila zeleno svjetlo za otvaranje posljednjeg poglavlja


Bedževi sa zastavama Crne Gore i Eu

Evropska komisija (EK) odobrila je Crnoj Gori otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), saopšteno je iz crnogorske Vlade.

Radi se o poglavlju broj 8, koje se naziva "Konkurencija".

Tim povodom, premijer Duško Marković rekao je da je ovo veliki dan za Crnu Goru, „koja je potvrdila da je država koja je najperspektivnija i najbliža članstvu u EU “.

„Očekujemo da će to formalno biti potvrđeno sjutra. Ovo je veliki dan za Crnu Goru koja će tako postati prva zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja“, navodi Marković, dodajući da otvaranje poglavlja 8 obilježava završetak prve faze procesa integracije u EU.

Evropski zastupnik, Tonino Picula koji je ujedno i izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu čestitao je Crnoj Gori.

“Najbliži su punopravnom članstvu u EU, koje i dalje zavisi od ispunjavanja svih zadatih kriterijuma”, objavio je Picula na Tviteru.

Marković je naveo i da Crnu Goru posebno raduje što je zeleno svjetlo dato tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU „što je rezultat nesebičnih napora susjedne Hrvatske da politiku proširenja zadrže visoko na agendi Unije“.

Šefovi država i vlada EU su na samitu u Briselu 29. juna 2012. godine potvrdili otvaranje pregovora o pristupanju Crne Gore Unijom.

Sa Crnom Gorom je započet novi pristup u pregovorima, prema kojem su među prvima otvorena pregovaračka poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost i ona će ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa.

Šta nova metodologija proširenja EU znači za Srbiju i Crnu Goru?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG