Dostupni linkovi

Krizni štab: Maske obavezne u prevozu u Srbiji


Žena s maskom čeka autobus
Žena s maskom čeka autobus

Korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu od danas je obavezno u Srbiji, saopštio je Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Putnicima koji ne nose maske, kako se navodi, neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva. Napomenuto je da maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci, već da se mogu koristiti i pamučne za višekratnu upotrebu.

Krizni štab sapštio je da je na sednici 23. juna diskutovao o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji i građanima preporučio da u zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na njihovo korišćenje u poštama, bankama, prodavnicama, tržnim centrima i javnim institucijama.

Na kraju se dodaje da će Vlada Srbije i u narednim danima sa velikom pažnjom nastaviti da prati razvoj epidemiološke situacije.

Još 102 slučaja korona virusa potvrđena su u Srbiji u poslednja 24 sata, dok je jedna osoba preminula od posledica COVID-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Kako se navodi na sajtu covid19.rs, broj aktivnih slučajeva je 775, od početka epidemije od posledica korona virusa preminulo je 263 ljudi, procenat smrtnosti je 2,01 odsto, na respiratorima je trenutno 19 pacijenata, a ukupno je potvrđeno 13.092 slučaja infekcije.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, na korona virus testirano je 6.025 ljudi, a do 15 časova 23. juna ukupno 351.285 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa, napisao je 22. juna na Fejsbuku da je situacija u Beogradu ponovo preteća i da će uskoro najverovatnije biti nekih zabrana. Kon je naveo da se zbog povratka studenata svojim kućama u julu pretnja može proširiti po čitavoj Srbiji.

"Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu", saopštio je Kon i dodao da nije prestala obaveza poštovanja fizičke distance na javnim skupovima.

Porast broja zaraženih COVID-om 19 u Srbiji, nakon prvobitnog epidemiološkog smirivanja krajem maja, zvanično je evidentiran u junu.

"Čini se da je došlo do velikog opuštanja stanovništva i to bi mogao biti jedan od glavnih razloga za dnevni porast registrovanih slučajeva", rekao je tada za Radio Slobodna Evropa epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Prema podacima sajta Worldometer trenutno je korona virusom u svetu zaraženo više od 9,2 miliona ljudi. Svetska zdravstvena organizacija 22. juna izvestila je o najvećem dnevnom porastu inficiranih korona virusom, sa čak 183.000 novih slučajeva u jednom danu, navodeći da je većina zaraženih registrovana u Brazilu, a zatim Sjedinjenim Američkim Državama i Indiji.

XS
SM
MD
LG