Dostupni linkovi

BiH: U posljednja 24 sata 63 novozaražene osobe korona virusom


Sarajevo,

U posljednja 24 časa u Bosni i Hercegovini (BiH) preminuo je stariji muškarac sa više udruženih oboljenja iz Doboja kod kojeg je potvrđeno prisustvo korona virusa.

Virusom korona zaražene su još 63 osobe u BiH.

U Federaciji BiH je testirano 1080 uzoraka, od kojih je 37 pozitivno na korona virus.

“Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo”, ističe se u saopštenju.

Aida Pilav predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo kazala je da je došlo do promjene epidemiološke sitaucije u Kantonu Sarajevo, ali da Krizni štab još ne smatra da je potrebno uvoditi neke posebne restriktivne mjere.

“Imali smo miran period od skoro tri sedmice, a onda je početkom juna došlo do novog rasta. Trenutna situacija u Kantonu Sarajevo je da je 116 aktivnih slučajeva, a izliječenih je 111. Opet smo u situaciji da je broj novozaraženih veći od broja izliječenih", rekla je Pilav.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu trenutno je smješteno 18 osoba zaraženih korona virusom od kojih su svi stabilnog zdravstvenog stanja i niko nije na respiratoru.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata virus je potvrđen kod 26 osoba od 311 testiranih uzoraka, saopšteno je u utorak iz Institututa za javno zdravstvo RS.

"Radi se o 13 muških i 13 ženskih osoba. Prema mjestu prebivališta, sedam osoba je iz Zvornika, šest iz Prijedora, četiri iz Čelinca, tri iz Doboja, dvije iz Kotor Varoša i po jedna iz Teslića, Rogatice, Mrkonjić Grada i Bratunca", navodi se u saopštenju Instituta.

Prema podacima zvaničnih institucija, virusom korona u BiH zaraženo je 3.588 osoba, dok su 172 osobe preminule.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je kako je u ponedjeljak, 22. juna, došlo do rekordnog povećanja broja novozaraženih korona virusom kada je zaraženo više od 183.000 osoba.

XS
SM
MD
LG