Dostupni linkovi

Poplave u Srbiji: Vanredna situacija u Kosjeriću, Jadar se povlači


U Srbiji i u utorak kiša koja ne prestaje plavi mnoga područja i stambene objekte, a ljude evakuišu.

U Kosjeriću u Zlatiborskom okrugu je proglašena vanredna situacija, a reka Skrapež u centru grada poplavila je više desetina stambenih objekata, javlja reporterka RSE.

U toku prethodne noći (23. juna) vođena je borba za nabujalom rekom, rekao je za Radio Slobodna Evropa Žarko Đokić, predsednik Opštine Kosjerić.

"Noćas oko tri sata imali smo veliko izlivanje Skrapeža u centru grada, angažovali smo privatnu mehanizaciju koja je nasipala bedeme, ali nismo mogli da spasemo najuži centar grada, i imamo poplavljenih oko pedeset kuća i tri stambene zgrade. Čekamo da se povuče voda, da vatrogasci ispumpaju vodu iz tih kuća i ulica, i onda ćemo tek sagledati štetu", rekao je Đokić.

Bila je potrebna evakuacija osam domaćinstava koja su trenutno smeštena u sportskoj hali, i u popodnevnim satima trebalo bi da se vrate u svoje kuće, rekao je Đokić, i dodao da je bio problem sa jednim domaćinstvom, koje nije htelo da napusti kuću, iako je voda bila do metar u kući.

U okolini Kosjerića, na poljoprivrednim zemljištima i malinjacima za sada nema veće poplave. U Kosjeriću je u toku realizovanje investicije kojom se kroz grad produbljuje korito Skrapeža, kako bi se smanjila opasnost od daljih poplava. Kada prestane kiša i povuče se voda, tek će se sagledati razmere štete od ove poplave, rekao je Đokić.

Smirivanje situacije u Osečini, voda se povlači

Kiša je nakon ponoći prestala da pada, a voda da se povlači u korita Jadra i pritoka, tako da se situacija polako stabilizuje, izjavio je 23. juna za RSE Branko Stanimirović, šef Štaba za vanredne situacije opštine Osečina u zapadnoj Srbiji.

U tom naselju je od 22. juna, zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova, uvedeno vanredno stanje.

Pod vodom je bio centar naselja, poplavljeno je oko 150 domaćinstava, a voda je ušla u desetak stambenih objekata.

U ispomoć je stigla Žandarmerija i snage Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. U borbi sa poplavama do sada je upotrebljeno oko 5.000 džakova sa peskom.

Prema rečima Stanimirovića, tokom dana će se raditi na ispumpavanju vode na mestima gde se ona još zadržala.

Nivo Kolubare visok je i u Valjevu, koje je od Osečine udaljeno oko 30 kilometara. U tom gradu je registrovano povremeno izlivanje vode iz korita reke Kolubara tokom noći. Na nekoliko mesta izlila se i reka Gradac u Valjevu, koja je poplavila više domaćinstava.

XS
SM
MD
LG