Dostupni linkovi

EU traži od Kine otvaranje tržišta, popuštanje u Hong Kongu


Kineski premijer Li Kećijang tokom samita sa EU, april 2019.
Kineski premijer Li Kećijang tokom samita sa EU, april 2019.

Čelnici Evropske Unije zatražili su tokom video konferencije sa kineskim liderima da otvore svoje tržište sa evropske kompanije i odustane od pritisaka na Hong Kong.

Oni su razgovarali u vreme rastućih tenzija između dva glavna trgovinska partnera, povodom krize korona virusa i sve veće kontrole Pekinga nad Hongkongom.

Nakon Kritika da evropski blok povlađuje Pekingku, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pokušali su da deluju odlučno na pres konferenciji nakon video samita sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom.

Evropska 27-orka je najveći kineski trgovinski partner, ali i ekonomski konkurent. Pošto je Peking postao sve samopouzdaniji i agresivniji poslednjih godina, EU ima sve veći problem kako da izbalansira svoje ekonomske interese sa zemljom, koji istovremeno doživljava kao “sistemskog rivala,” ocenjuje AP.

EU sa Kinom vodi pregovore o sporazumu za investicije od 2014. godine i obe strane su prošle godine izrazile želju da razgovori budu zaključeni do kraja ove godine.

Zvaničnici EU su izrazili želju da bude ostvaren napredak u sektorima poput automobilizma, biotehnologije i mikroelektronike, te da se razjasne pitanja oko državnih subvencija za transfer tehnologije.

Brisel ističe da su tržišta, uglavnom, otvorena i da Đ mora da uradi većinu regulativa.

“Potreban je napredak u mnogim oblastima i da se uravnoteži ovaj odnos. Stoga smo jasno predočili da je nužno rešiti konkretne probleme,” kazao je Mišel navodeći kao primer pristup tržištu, subvencije, regulatorna pitanja, javne nabavke, prisilan transfer tehnologija i reforme Svetske trgovinske organizacije (STO).

Niko od kineskih zvaničnika nije učestvovao na konferenciji za novinare.

Fon der Lajen je istakla da su se Brisel i Peking nadali da će uskoro potpisati sporazum o geografskim indikatorima, čime će se zaštititi nacionalni proizvođači, ali je izrazila žaljenje zbog odsustva napretka od prošlogodišnjeg samita, pre svega u ukidanju barijera za pristup tržištu.

“I dalje imamo neuravnotežene odnose u trgovini i investicijama,” istakla je Lajenova. “Potrebno je da se hitno ispune preuzete obaveze, kao i veće ambicije kineske strane u cilju zaključivanja pregovora o investicionom sporazumu”.

U saopštenju nakon sastanka, evropski zvaničnici su izrazili “ozbiljnu zabrinutost” zbog odluke Kine da nametne zakon o bezbednosti u Hong Kongu, ističući da time kriši međunarodne obaveze i “vrši pritisak na osnovna prava i slobode građana”.

Iako su članice EU, kojima je Đ najveći trgovinski partner, često podeljene oko pristupa Pekingu, novi zakon o bezbednosti u Hongkongu ih je naterao da preduzmu određene akcije.

One ističu da će zakon narušiti autonomiju teritorije Hongkonga koja je garantovana principom "jedna zemlja, dva sistema".

Lajenova i Mišel su takođe izrazili zabrinutost i zbog kršenja ljudskih prava u provinciji Sinđang, pretežno nastanjenoj Ujgurima, na Tibetu, kao i nestanka ljudi koji su kritikovali vlasti zbog načina na koji se suočava sa pandemijom.

“Za Evropsku Uniju, o ljudskim pravima i osnovnim slobodama nema pregovora,” istakla je fon der Lajen.

Ona je izrazila i zabrinutost zbog kampanje dezinformacijama iz Kine u vezi korona virusa, ukazujući, bez navođenja detalja, da smo “svedoci sajber napada na kompjuterske sisteme, bolnice i mi znamo njihovo poreklo”.

Do susreta je došlo u trenutku kada je Đ optužena da je pokušala da utiče na evropske zvaničnike. Komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj je u dva navrata demantovao da je njegov ured podlegao pritisku menjajući pojedina dokumenta.

Fon der Lajen je opisala odnose EU i Kine da “nisu jednostavni ali radimo na njihovom poboljšanju”.

Kećijang: Peking i Brisel više partneri nego konkurenti

Peking i Brisel su više partneri nego konkurenti, rekao je kineski premijer Li Kećijang.

Kineski premijer je izrazio optimizam tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima.

On je izrazio želju za dubljom saradnjom sa EU u razvoju vakcine protiv covida-19.

XS
SM
MD
LG