Dostupni linkovi

Nemačka i Francuska za brz sporazum o kriznom fondu


Francuska i Nemačka zalažu se za brzo postizanje sporazuma među liderima EU o obimu i detaljima isplate zajedničkog fonda formiranog s ciljem pomoći najteže pogođenih članica pandemijom virusa korona.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc i njegov francuski kolega Bruno Le Mer su nakon razgovora u Berlinu izrazili uverenje da bi sporazum o Evroposkom fondu za oporavak mogao biti uskoro postignut i da bi to najidealnije bilo na samitu EU narednog meseca.

"Vreme je za donošenje odluka, imamo sve što je potrebno za podršku naših privreda. Snažne privrede na jedinstvenom tržištu su prednost za sve članice EU", naglasio je Le Mer.

On je istakao da su Nemačka i Francuska saglasne da bi Evropski fond za oporavak trebao da isplaćuje predložena sredstva od najmanje 500 milijardi evra od 2020. godine do 2022. godine, a ne do 2024. godine kao što su to sugerisale pojedine članice.

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel predložili su 18. maja evropski plan za oporavak vredan 500 milijardi evra nakon čega je Brisel predstavio plan od 750 milijardi evra.

Šolc i Le Mer su, takođe razgovarali o načinu nastavka pregovora o oporezivanju globalnih korporacija i međunarodnim poreskim regulativama za velike digitalne kompanije nakon što su SAD napustile razgovore.

Gotovo 140 država učestvuje u razgovorima koje organizuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OESR) o prvim većim ispravkama globalnih poreskih regulativa kako bi bili ažurirani za digitalnu eru.

Šolc je izrazio uverenje da sporazum može biti postignut do kraja godine uprkos objavi Vašingtona da se povlači iz pregovora.

Le Mer je dodao da Vašington treba da objasni zašto jedini ne podržavaju zajednički predlog OESR.

XS
SM
MD
LG