Dostupni linkovi

Darku Tasiću 22 godina zatvora zbog ratnog zločina na Kosovu


Posmtrni ostaci 46 Albanaca ubijenih u Maloj Kruši 1999.

Osnovni sud u Prizrenu na Kosovu osudio je prvostepeno Darka Tasića iz Male Kruše na 22 godine zatvora, zbog ratnog zločina u tom selu koji se dogodio u martu 1999. godine.

Ovo je poslednja optužnica za ratni zločin koju je podigao Euleks i prvi predmet na kome su radile lokalne kosovske sudije i tužioci.

Nakon suđenja vozilo Kosovske korektivne službe u kojem je bio osuđeni Tasić, napala je grupa okupljenih Albanaca, mahom stanovnika sela Mala Kruša, a intervencijom policije sprečen je linč.

Osnovni sud u Prizrenu proglasio je Tasića krivim po tačkama optužnice zbog skrnavljenja tela neidentifikovanih osoba, njihovog spaljivanja i bacanja u reku Drim.

To se desilo u Maloj Kruši između 15. i 26. marta 1999. godine, a Tasić je proglašen krivim i da je kao član rezervnog sastava policije bio saučesnik i zajedno sa drugim osobama učestvovao u pljački, ilegalnom i namernom paljenju kuća što nije bilo opravdano vojnim dejstvima.

Tokom procesa Tasić se branio ćutanjem.

Darko Tasić je rodom iz Male Kruše na Kosovu, a nakon rata sa porodicom je živeo u Šapcu u Srbiji. Uhapšen je 22. novembra 2017. godine na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo najavila je da će se obratiti "nadležnim međunarodnim organizacijama" povodom presude suda u Prizren.

Iz tog tela Vlade Srbije su izrazili zabrinutost zbog "ozbiljnih procesnih nedostataka" u postupku protiv Tasića i ocenili da presuda "očigledno predstavlja refleks dnevnopolitičkih dešavanja" na Kosovu.

"Tasić je prvostepeno osuđen zbog ratnog zločina, iako su svedočenja protiv njega bila protivrečna, a zatvorska kazna od 22 godine veća je od zakonskog maksimuma predviđenog prištinskim zakonodavstvom. Prema krivičnom zakoniku samoproglašenog Kosova maksimalna kazna za ratni zločin je 15 godina zatvora, a način na koji je Tasiću suđeno i presuđeno dovodi u opravdanu sumnju objektivnost suda", stoji u saopštenju.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo ocenila je da se kosovsko pravosuđe "nije pokazalo dovoljno nepristrasnim i kompetentnim da sudi i presuđuje po Euleksovoj optužnici".

XS
SM
MD
LG