Dostupni linkovi

Čović: Za 15 dana izmjene zakona za izbore u Mostaru


Predsednik HDZ BiH Dragan Čović

„Ja vjerujem da ćemo mi na prvim sjednicama parlamenta (Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine), u narednih 15 dana imati i na Zastupničkom domu i Domu naroda i raspravljene i usvojene dopune Izbornog zakona (Izborni zakon BiH) koje se tiču Grada Mostara," izjavio je u ponedjeljak u Mostaru predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) Dragan Čović nakon sjednice njenog Predsjedništva.

On je dodao da je uvjeren da će imati dovoljnu većinu u oba doma, kako bi se stvorili preduvjeti za normalno organiziranje izbora u Mostaru.

Odgovarajući na pitanje o neslaganju Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika sa dogovorom HDZ-a i Stranke demokratske akcije (SDA) o tome da Srbi nisu uključeni u dogovor o izborima u Mostaru, rekao je da bi svi trebali prvo pročitati usvojeno.

"Činjenica je da su pregovarale dvije stranke, pa, hvala Bogu, sve druge su isključene i hrvatske i bošnjačke, pa i srpske, kao i građanske, ako takvih ima uopće, tako da sa te strane nema šta komentirati," kazao je Čović.

On je dodao da je želja njegove stranke bila primena građanskog koncepta u Mostaru.

"Potpuno građanaski, da i prema državi gore idemo sa jačanjem entitetskog, nacionalnog, ako hoćete vrlo jasno zastupljenosti konstitutivnih naroda. I naš je prijedlog bio da se gradonačelnik bira na otvorenoj listi, da se svako može kandidirati i izabrati gradonačelnika. Naš je prijedlog bio i da Mostar bude jedna izborna jedinica. To je prošlo vrijeme, sad smo dogovorili ovaj dio", naveo je Čović.

Stranka demokratske akcije (SDA) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH postigli su 17. juna dogovor koji će omogućiti održavanje lokalnih izbora u tom gradu nakon 12 godina.

Politički dogovor potpisali su lideri te dvije stranke, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

XS
SM
MD
LG