Dostupni linkovi

Nakon Adria Toura u Zadru – 3 zaražena, 50 u samoizolaciji


Teniser Borna Ćorić, jedan od zaraženih korona virusom na turniru u Zadru, 21. jun 2020.
Teniser Borna Ćorić, jedan od zaraženih korona virusom na turniru u Zadru, 21. jun 2020.

Službeno je potvrđeno da su 3 osobe – najbliži kontakti bugarskog tenisača Grigora Dimitrova - pozitivne na koronavirus, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za medije Županijskog stožera Civilne zaštite Zadarske županije.

„Sinoć smo organizirali timove, među tih 22 člana timova ekipa i igrača su tri pozitivna - naš državljanin Borna Ćorić, kondicioni trener bugarskog reprezentativca Nijemac Christian Groh i Marco Panichi, fizioterapeut iz tima Novaka Đokovića,“ kazao je novinarima voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić.

Finale Adria Toura što ga je u Beogradu 12. do 14. lipnja, pa u Zadru od 19. do 21. lipnja organizirao srbijanski tenisač Novak Đoković zakazano za nedjelju navečer otkazano je nakon što je bugarski tenisač Grigor Dimitrov izvijestio da je zaražen koronavirusom.

Grigor Dimitrov tokom meča u Zadru, u subotu 20. juna 2020.
Grigor Dimitrov tokom meča u Zadru, u subotu 20. juna 2020.

Medić je naglasio da su sinoćnja testiranja odrađena na privatan zahtjev sportaša te su ih sami platili. Osobe koje su bile u bliskom kontaktu s tenisačima, bilo da se radi o rukovanju ili razgovoru duljem od 15 minuta pri razmaku manjem od metar i pol, upućene su u samoizolaciju.

Osim 22 osobe testirane u nedjelju kasno navečer, obavljeno je još više desetaka testiranja. Oko 50 osoba je u samoizolaciji. „Ljudi koji su bili na terenima, tribinama, na distanci, koji su prolazili pored, ne trebaju u samoizolaciju i ne trebaju brinuti za zdravlje", istaknuo je Medić.

Zbog izbijanja epidemije na zadarskom Adria Touru u ponedjeljak ujutro zabranjen je posjet domovima za starije i bolnicama u cijeloj zadarskoj županiji.

Voditelj Županijskog stožera Civilne zaštite Zadarske županije potvrdio je medijima kako su zadarski gradonačelnik Branko Dukić i zadarski župan Božidar Longin otišli u samoizolaciju.

„Rukovali su se s Ćorićem. Otišli su u samoizolaciju svojevoljno, odnosno na preporuku epidemiologa, kazao je. Upitan je li trebalo održati teniski turnir, kazao je: „Mi smo turistička destinacija i svima nama su takvi događaji potrebni za razvoj turizma, je li to sad trebalo ili ne ja osobno ne ulazim u to,“ kazao je Vicković.

On je potvrdio kako se u zadarskoj bolnici ponovno otvara odjel namijenjen isključivo oboljelima od koronavirusa. U izradi je popis njihovih kontakata. Formirani su dodatni timovi i otvorene telefonske linije.

Novak Đoković na turniru u Zadru, u petak 19. juna 2020.
Novak Đoković na turniru u Zadru, u petak 19. juna 2020.

Hrvatski premijer Andrej Plenković testirat će se poslijepodne na koronavirus, priopćeno je iz njegovog kabineta.

„Premijer Plenković je u subotu popodne na Adria Touru u Zadru boravio oko 45 minuta i nije bio u kontaktu sa zaraženim tenisačima, Grigorom Dimitrovom i Bornom Čorićem", izvijestio je glasnogovornik hrvatske Vlade Marko Milić.

Dodao je da je Plenković tijekom posjeta Adria Touru kratko razgovarao s tenisačima Novakom Đokovićem i Goranom Ivaniševićem, oko tri minute, a potom se pozdravio u prolazu s Marinom Čilićem, istaknuvši da nije bilo rukovanja niti bliskog kontakta.

"Premda nije bio u kontaktu sa zaraženima, ali s obzirom na situaciju sa širenjem zaraze u Zadru, premijer će se danas testirati na COVID-19", poručio je Milić.

U publici na turniru bila je i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom.

U petak je na Adria Touru bilo Kid's Day na kojem je sudjelovao 300 djece i svi su oni bili u kontaktu sa oboljelima Dimitrovom i Ćorićem. Preporučeno je da djeca koja su bila na turniru ne idu u školu, a desetero djece i šestero odraslih iz Teniskog kluba "Karlovac" u ponedjeljak ujutro testirano je na koronavirus te im je određena samoizolacija, nakon što su se u petak vratili sa zadarskog Adria Toura, gdje se pojavila zaraza Covidom-19.

Adria Tour je nakon Beograda trebao gostovati u Crnoj Gori, ali su to crnogorske vlasti otklonile, a nakon Zadra trebao je gostovati u Sarajevu i Banja Luci.



XS
SM
MD
LG