Dostupni linkovi

Video samit EU i Kine o koroni i Hongkongu


Samit EU-Kina 2017. godine

Najviši zvaničnici Evropske unije razgovaraće danas na video samitu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećijangom, u vreme rastućih tenzija između dva glavna trgovinska partnera, povodom krize korona virusa i sve veće kontrole Pekinga nad Hongkongom.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik EU Žozep Borel, održaće dve odvojene video konferencije, prvu sa premijerom a drugu sa predsednikom Kine.

Od virtuelnog sastanka se ne očekuje da donese konkretne rezultate, ali se u EU nadaju da će se pokrenuti teme o investicionom ugovoru i izgraditi zajednička osnova za rešavanje konkretnih političkih pitanja na sastanku uživo, koji bi trebalo da se održi krajem godine.

Evropska unija vidi Kinu kao "sistemskog rivala" koji nudi velike mogućnosti ali takođe predstavlja i mnoge izazove.

Pandemija korona virusa stvorila je nove prepreke, posebno ono što Brisel vidi kao orkestriranu kinesku kampanju dezinformacija o korona virusu, koja može da ugrozi živote.

Video konferencije dolaze u trenutku kada se Kina optužuje da pokušava da utiče na evropske zvaničnike, a Borel je poslednjih meseci dva puta negirao da je Služba spoljnih poslova EU, koju on vodi, menjala dokumente pod pritiskom Pekinga.

Iako su članice EU, kojima je Kina najveći trgovinski partner, često podeljene oko pristupa Pekingu, novi zakon o bezbednosti u Hongkongu ih je naterao da preduzmu određene akcije.

One ističu da će zakon narušiti autonomiju teritorije Hongkonga koja je garantovana principom "jedna zemlja, dva sistema".

Današnji sastanci trebalo je da se održe 30. marta ali ih je odložila pandemija korona virusa.

Predstavnici Evropske unije će nakon video sastanka održati konferenciju za medije, ali nije predviđeno da na njoj učestvuju i kineski zvaničnici.

Zaštita evropskog tržišta od uticaja Pekinga

G7 pozvao Peking da odustane od zakona o Hong Kongu

XS
SM
MD
LG