Dostupni linkovi

OEBS/ODHIR popodne objavljuje izveštaj o izborima u Srbiji


Biračko mesto u Beogradu
Biračko mesto u Beogradu

Misija OEBS/ODHIR će kasnije ovog popodneva izaći sa preliminarnim izvešstajem o izborima u Srbiji, a nakon tog dokumenta će Evropska unija (EU) saopštiti stav o izbornom procesu u Srbiji u nedelju 21. juna, najavio je Peter Stano, portparol EU.

“Nalazi OEBS/ODHIR će biti osnova za našu procenu”, izjavio je Stano.

Stano je novinarima objasnio da EU nikad ne reaguje oko izbora pre objavljivanja izveštaja sa terena.

Budući da izborni proces u Srbiji nije mogla da proprati evropska misija, zbog situacije oko pandemije COVID-19, za EU jedini relevantni izveštaj će biti onaj iz ODHIR.

Međutim, evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji (Varhelyi) je nakon proglašenja preliminarnih rezultata, u nedelju kasno uveče objavio tvit, gde je ocenio da je 21 jun bio “važan datum za Srbiju”.

Varhelji je napisao da se raduje radu sa novom vladom na reformama vezanim za evropski put Srbije.

"Posvećen sam pomoći Srbiji u brzom napretku ka EU i podršci ekonomskom oporavku od krize COVID 19", napisao je Varhelji.

Uptian oko ovog tvita i u svetlu navoda da EU ne reaguje na izbore bez izveštaja sa terena, Peter Stano je objasnio da je komesar Varhelji jedino izrazio očekivanja da se nastavi saradnja sa Srbijom.

Stano je najavio da će prve procene EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučcih dobiti već večeras kada se bude sastao sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslavom Lajčakom.

XS
SM
MD
LG