Dostupni linkovi

U Beču pregovori Rusije i SAD o kontroli nuklearnog naoružanja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Rusija i SAD nastavljaju u Beču pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja.

Delegacije su stigle u palatu u centru glavnog grada Austrije bez davanja izjava.

Ambasador Maršal Bilingsli, predstavnik američkog predsednika za pitanja razoružanja i ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov treba nekoliko dana da razgovaraju o bilateralnom sporazumu Novi Start, zaključenog 2010, koji ističe 5. februara 2021.

Sporazum ističe neposredno posle isteka aktuelnog mandata predsednika SAD Donalda Trampa, koji se kandiduje na izborima u novembru ove godine za drugi mandat.

Prema odredbama Novog Starta, u okviru postepenog razoružanja predviđenog Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja (NPT) iz 1968. ograničava se na 700 broj strateških nuklearnih projektila i bombardera i na 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava.

"Novi START" su 2010. potpisali tadašnji predsednici dve zemlje, Barak Obama i Dmitrij Medvedev.

Moskva traži pregovore o produženju sporazuma od kraja 2019. godine, ali administracija predsednika Trampa je do sada postavljala kao uslov za njihov nastavak uključivanje Pekinga.

Rjabkov je u subotu rekao za Inferfaks da Rusija procenjuje da bi produženje ugovora Novi START bilo korektno i logično, ali da se svet ne okreće samo oko tog ugovora.

Rusija i SAD i dalje drže više od 90 odsto nuklearnog oružja u svetu, prema poslednjem izveštaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (Sipri).

XS
SM
MD
LG