Dostupni linkovi

'Učvršćivanje Vučićeve dominacije'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sedištu Srpske napredne stranke posle parlamentarnih izbora
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sedištu Srpske napredne stranke posle parlamentarnih izbora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ubedljivom pobedom svoje Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima učvrstio svoju vladavinu u zemlji, ali se sada suočava s povećanim pritiskom sa Zapada da ostvari napredak u pregovorima s Kosovom, pišu svetski mediji.

Vladajuća konzervativna Srpska napredna stranka (SNS) predvođena predsednikom Vučićem je, prema projekcijama, ubedljivo pobedila na parlamentarnim izborima, navodi Rojters (Reuters).

Na izlaznost na izborima je, kako ukazuje agencija, uticao bojkot nekih opozicionih partije koje kažu da glasanje nije bilo slobodno i fer zbog Vučićeve kontrole nad medijima.

Glasači su uveliko podržali napore Vučićeve vladajuće koalicije za članstvo Srbije u Evropskoj uniji dok održava snažne veze s Rusijom i Kinom, navodi Rojters i ističe da se buduća vlada suočava s povećanim pritiskom EU i SAD da Beograd prizna Kosovo, što se smatra ključem za stabilnost regiona.

Vučićeva SNS je sa 63 odsto osvojenih glasova prema prvim rezultatima, u poziciji da dramatično poveća svoju čvrstu dominaciju u parlamentu, piše agencija Frans pres (Agence France-Presse), navodeći da je mrlju na izbore ostavio bojkot delova opozicije koja predsednika optužuje za sve veći autoritarizam i koja tvrdi da izbori nisu bili fer i slobodni pod dominantnom Vučićevom vlašću.

Ipak, kako navodi AFP, uprkos kampanji bojkota i bojazni zbog korona virusa, izlaznost je bila manja nego obično, ali ne dramatično - na oko 50 odsto.

Vučić osam godina nastoji da konsoliduje kontrolu nad srpskom demokratijom, ocenjuje AFP, dodajući da su izbori usledili posle novog talasa popularnosti Vučića zbog držanja situacije s korona virusom pod kontrolom. Međutim, ukazuje agencija, posmatrači kažu da Vučićeva moć leži u njegovoj manipulaciji medijima, s nekoliko medijskih kuća koje služe kao propagandna mašinerije SNS-a, dok je Fridom haus (Freedom House) nedavno svrstao Srbiju u kategoriju "hibridni režim".

S druge strane, dodaje AFP, srpski lider može računati na podršku ključnih saveznika na međunarodnoj pozornici – pored bliskih veza s Rusijom i Kinom, ima podršku Zapada koji smatra da on može da reši višedecenijski teritorijalni spor s Kosovom.

Sa završenim izborima, predsednik Srbije će se suočiti s pritiskom da ostvari napredak u razgovorima s Prištinom koji su zamrznuti više od godinu dana, ocenjuje AFP i ukazuje da u narednih nedelju dana Vučić ima razgovor s izaslanikom EU za Srbiju i Kosovu, odlazi u Moskvu i sastaje se predstavnicima Kosova u Beloj kući.

Srpski predsednik predvodio je svoju partiju do ubedljive pobede na izborima u zemlji koja je u središtu borbe za uticaj među globalnim silama, piše Blumberg (Bloomberg).

Osnažen bojkotom opozicionih lidera, dok je na izlaznost uticao i strah od korona virusa, rezultat izbora je dovoljan da Vučićeva SNS može bez ometanja da menja zakone u parlamentu, ukazuje Blumberg i ističe da Vučićeva partija ima snažniju većinu u parlamentu od vladajućih stranka širom Evrope, osim u Rusiji i Belorusiji.

Pobeda će Vučiću omogućiti da pojača svoju političku dominaciju u zemlji koja je počela kada se transformisao od vatrenog nacionaliste u proevropskog premijera 2014, dok će, kako navodi Blumberg, vlada dobiti novi mandat da rešava teška pitanja od oporavka privrede posle korona virusa do popravljanja odnosa s Kosovom i kretanja nasigurnim putem ka članstvu u EU.

Vučićeva najveća borba vezana je za njegov napor da vodi zemlju u EU, ističe Blumberg, dodajući da je glavna prepreka Kosova, pošto Brisel zahteva da Srbija popravi odnose sa susedom kao uslov za ulazak, dok je Vučić proveo godine sprečavajući Kosovo da dobije međunarodno priznanje, što podržava i većina Srba.

Ali pritisak za dogovor raste, podvlači Blumberg, navodeći da je izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) Ričard Grenel (Richard Grenell) ubedio Vučića da se sastane s kosovskim kolegom u Beloj kući 27. juna. Pre toga se sastaje s izaslanikom EU koji pokušava da obnovi pregovore pod posredovanjem Brisela, a onda ide u Rusiju da se sastane sa svojim saveznikom Vadimirom Putinom.

Srpski predsednik proglasio je ubedljivu povedu za svoju desničarsku partiju na parlamentarnim izborima u jeku širenja korona virusa i bojkota većine opozicije, ističe Asošiejtid pres (Associated Press).

Srbija će, ukazuje AP, imati jedinstvenu skupštinu praktično bez opozicije i sa samo tri ili četiri od 21 partije koja je učestvovala na izborima.

Izbori u Srbiji su bili prvi nacionalni izbori u Evropi tokom pandemije korona virusa i održani su dok Srbija i dalje svakodnevno prijavljuje desetine novih slučajeva pošto je potpuno ublažila mere ograničenja.

Iako na izborima nije biran predsednik, Vučić je dominirao kampanjom preko mejnstrim medija koje kontroliše, ismevajući svoje kritičare, ukazuje AP i ističe da je on odbio navode o zloupotrebi svojih formalno ceremonijalnih ovlašćenja kao predsednik, preuzimajući vodeću ulogu u kampanji. Navodeći nepostojanje uslova za slobodno i fer glasanje i opasnost po javno zdravlje, nekoliko glavnih opozicionih grupa je bojkotovalo glasanje, mada je učestvovalo više manjih partija.

Vučić, kako navodi AP, bivši ekstremni nacionalista kratko je bio ministar informisanja u vladi Slobodana Miloševića tokom ratova na Balkanu. Mada kaže da želi članstvo u EU, kritičari upozoravaju da su demokratske slobode erodirale od dolaske njegove partije na vlast 2012, dodaje agencija i, kako navodi, autokratski predsednik je pozvao svoje pristalice da glasaju kako bi dobio snažan mandat za mirovne pregovore s Kosovom uz međunarodno posredovanje.

XS
SM
MD
LG