Dostupni linkovi

Počela online kampanja umjetnika za spas rijeka na Balkanu


Rijeka Neretva (ilustrativna fotografija)
Rijeka Neretva (ilustrativna fotografija)

Centar za životnu sredinu iz Banjaluke, objavio je da je u nedjelju, 21.juna, simbolično na svjetski dan muzike, počela online kampanja pod nazivom ”Umjetnici i umjetnice za spas rijeka Balkana” (Artists for Balkan Rivers) koju su zajedno pokrenuli s međunarodnom organizacijom Riverwatch, poznatoj po borbi protiv eksploatacije voda, odnosno za zaštitu rijeka i vodotokova Balkana.

Ovom kampanjom javnost se želi upoznati s alarmantnim planovima izgradnje preko tri hiljade malih hidroelektrana na rijekama širom Balkana, od toga samo u Bosni i Hercegovini preko četiri stotine, od kojih su neke već u izgradnji.

Kako je objavljeno iz Centra za životnu sredinu, ovom kampanjom se želi ukazati na „značaj rijeka u održivoj budućnosti generacija koje dolaze, njen cilj je i da širu javnost upozna sa problematikom energetskog iskorištavanja rijeka. Na taj način će se pružiti edukacija o štetnosti investicija u male hidroelektrane i posmatranja rijeka kao izvora energije, umjesto istinskog izvora života“.

Kampanju za zaštitu balkanskih rijeka već su podržali brojni umjetnici - muzičari, pisci, slikari, fotografi, režiseri, glumci, dizajneri...

Pored ostalih uključili su se pisci Dževad Karahasan i Selvedin Avdić, pjesnik i novinar Marko Tomaš, pjevači Darko Rundek, Marija Šestić i Rambo Amadeus, glumci Selma Alispahić, Mona Muratović i Ermin Bravo te mnogi drugi.

Prije tri mjeseca, Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine pozivajući se na Deklaraciju o zaštiti vodotoka Zapadnog Balkana, usvojenu krajem 2019. godine, zatražila je od nadležnih organa vlasti da se ukinu javni podsticaji za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana.

XS
SM
MD
LG