Dostupni linkovi

Američki državni odvjetnik Geoffrey Berman odbija odstupiti s dužnosti


Američki državni odvjetnik Geoffrey Berman
Američki državni odvjetnik Geoffrey Berman

Državni odvjetnik Geoffrey Berman koji je istraživao osobnog odvjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekao je da neće odstupiti s dužnosti pošto ga je administracija naprasno smijenila, prenosi CNN.

Kritičari ocjenjuju da je ministar pravosuđa William Barr smjenom nastoji politički pogodovati predsjedniku Trumpu te time umanjuje neovisnost pravosuđa.

Berman, državni odvjetnik za Manhattan u New Yorku, rekao je da je odluku o "odlasku s dužnosti" doznao iz medija.

Barr nije naveo razloge smjene i najavio je da će Bermana naslijediti Jay Clayton.

Berman je bio zadužen za procesuiranje nekih suradnika američkog predsjednika Donalda Turmpa otkako je preuzeo dužnost 2018. godine.

Među nijma je i bivši Trumpov osobni odvjetnik Michael Cohen, koji je služio zatvorsku kaznu jer je lagao svjedočeći u Kongresu te zbog porezne prevare u izbornoj kampanji.

Bermanov ured također je nadzirao istragu o Rudyju Giulianiju, koji je sadašnji Trumpov osobni odvjetnik.

Berman je vodio i istragu o pokojnom financijeru Jeffreyu Epsteinu, optuženom za spolno zlostavljanje maloljetnica te je ranije ovaj mjesec optužio britanskog princa Andrewa da "zatvara vrata" istrage o tom slučaju.

Berman je dao izjavu u kojoj kaže da ne "kani dati ostavku" te da će to učiniti kada Kongres potvrdi njegova nasljednika.

XS
SM
MD
LG