Dostupni linkovi

Europski parlament usvojio rezoluciju 'Black lives matter'


Europski parlament usvojio je rezoluciju "Black Lives Matter", preuzimajući riječi svjetskog pokreta protiv rasizma i policijskog nasilja koji je krenuo iz SAD-a, javlja AP.

Rezolucija je izravan odgovor na prosvjede koji diljem svijeta traju od smrti Georgea Floyda, Afroamerikanca kojeg je ubio bijeli policajac prilikom uhićenja u Minneapolisu.

Eurozastupnici u toj rezoluciji - usvojenoj sa 493 glasa za, 104 protiv i 67 suzdržanih - navode da je trgovina robljem "zločin protiv čovječnosti".

U tekstu rezolucije Europski parlament žestoko osuđuje smrt Georgea Floyda u SAD-u, kao i slične smrti drugdje u svijetu.

SAD: Protesti zbog ubistva Georga Floyda ne jenjavaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Ukazuje se na podršku nedavnim prosvjedima protiv rasizma i diskriminacije i osuđuju se bijeli supremacisti u svim oblicima.

Europski zastupnici osuđuju policijske intrervencije "protiv mirnih američkih prosvjednika i novinara" kao i "zapaljivu retoriku" američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Prekomjerno pribjegavanje sili protiv mase suprotno je principu razmjernosti", piše u tekstu.

U rezoluciji se navodi da rasistički i ksenofobni govor ne predstavljaju slobodu govora.

Vijeće za ljudska prava UN-a je također jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje sustavni rasizam i policijsko nasilje, ali nakon povlačenja rečenice koja se izravno poziva na SAD.

XS
SM
MD
LG